ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το Βίζεγκραντ στα δύο

Αν οι ψηφοφόροι  στην Σλοβακία αναδείξουν τον Φίκο για πολλοστή φορά Πρωθυπουργό τότε θα δούμε την tετράδα του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) να διχοτομείται.

Ο Φίκο στην προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύτηκε ότι θα υιοθετήσει παρόμοια πολιτική με τον Ορμπαν, απέναντι στην Ρωσία.

Από τα κράτη που συνορεύουν στην Ευρώπη  με την πρώην ΕΣΣΔ, μόνον η Πολωνία και η Ρουμανία μπορούν να προσδοκούν κέρδη από τον ρόλο τους στην κινητοποίηση  του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε απέναντι στην Ρωσία, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανίας.

Εκ των πραγμάτων η Βαρσοβία και το Βουκουρέστι με την στήριξη των ΗΠΑ θα οριοθετούν και θα ελέγχουν τις σχέσεις της  Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας με την Μόσχα.

Αντίθετα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία λόγω του μεγέθους και της γεωγραφικής τους θέσης, δεν μπορούν παρά να περιμένουν κόστος αν συντονίσουν την  πολιτική τους απέναντι στην  Ρωσία με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε

Μόνο και μόνο η απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της Βουδαπέστης και της Μπρατισλάβα από την Μόσχα, θα ήταν αρκετή για να εξηγήσει την κυνική ρεαλπολιτίκ των Όρμπαν και Φίκο.   

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!