ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οικονομικές ειδήσεις

Optima Bank: Μέσα σε λίγες ώρες καλύφθηκαν τα 151 εκατ. ευρώ που ζητούσε μέσω της εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Optima Bank. Η δημόσια εγγραφή ολοκληρώνεται αύριο.

Ταμείο Ανάκαμψης: Μόλις το 14% της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης (1,17 από 8,15 δισ. ευρώ) κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι αυτές έχουν υποβάλει το 60% των επενδυτικών σχεδίων (305 από 513), στα οποία αντιστοιχεί το 26% της προτεινόμενης χρηματοδότησης (4,88 από 18,14 δισ. ευρώ).

Τουρισμός: Τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών είχε το 2022 η Ελλάδα, τόσο σε απόλυτα μεγέθη (πίσω από Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία) όσο και κατά κεφαλή (πίσω από Κροατία, Μάλτα και Κύπρο). Τα στοιχεία της Eurostat εδώ.

Στόλος: Ένα φορτηγό πλοίο και τέσσερα επιβατηγά προστέθηκαν τον Ιούλιο στον ελληνικό εμπορικό στόλο αλλά πωλήθηκαν δύο δεξαμενόπλοια, με αποτέλεσμα η συνολική χωρητικότητα να περιοριστεί οριακά (0,11%). Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

Δημοπρασία: Στο 3,9% (από 3,83% τον Αύγουστο) ενισχύθηκε το κόστος 6μηνου δανεισμού του Δημοσίου, στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, όπου αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ εδώ.

Κλιματική κρίση: Ιδιαίτερα έντονη είναι στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» ως προς τον κίνδυνο που θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν, καθώς και ως προς το μέγεθος των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης. Η έρευνα της ΕΚΤ εδώ.

Ευρωζώνη: Στο 0,6% υποχώρησε τον Αύγουστο (από 2,2% τον Ιούλιο) ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. Επιβράδυνση κατέγραψε και η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά (1% από 1,3%). Τα στοιχεία της ΕΚΤ εδώ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!