ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ανακοίνωση Τουρκικής Προεδρίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν.

Επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων στοιχείων:

Αντίστοιχα, θα διεξαχθεί η συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών στα μέσα Οκτωβρίου, αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, που έχουν επηρεάσει πολύ τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.

Αναγνωρίζοντας ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών ανατέθηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται και να συντονιστούν για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!