Στην ερώτηση για το κατά πόσο οι δομές μαφίας “μπορούν να διαμορφωθούν ανεξάρτητα από το κράτος; Μπορεί να είναι ανεξάρτητες από τη γραφειοκρατία, ανεξάρτητες από το κράτος;” ο Αβτζί απάντησε:
«Όταν το κράτος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αυτές τις δομές, όταν το κράτος δεν ενεργεί σωστά (απέναντι) σε αυτές τις δομές, αυτές οι δομές αναπτύσσονται και μετατρέπονται σε γεγονότα που θα διαταράξουν την κοινή γνώμη. Με άλλα λόγια, ξεκινά εντελώς ανεξάρτητα, αλλά για να μπορέσει να ζήσει, να μεγαλώσει και να συνεχίσει την ύπαρξή του, το κράτος εργάζεται λίγο ανεπαρκώς σε αυτό το θέμα, δεν είναι αρκετά ενεργό σε αυτούς τους ανθρώπους, οι θεσμοί που υποτίθεται ότι υπηρετούν εναντίον τους δεν κάνουν αρκετά ενεργό καθήκον, γεγονός που θέτει το έδαφος για αυτούς τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω, ακόμη και να εξαπλώσουν παραρτήματα σε όλη την Τουρκία και να αποκτήσουν διεθνή διάσταση πηγαίνοντας πέρα από την Τουρκία. Διαφορετικά, δεν έχει καμία άμεση σχέση με το κράτος. Για να ξεκινήσει έξω από το κράτος αλλά να συνεχιστεί και να ζωντανέψει, κάποια στήριξη από το κράτος, κάποια παραμέληση, έστω και έμμεση σε αυτά τα θέματα, θα πρέπει να γίνει ανεκτή με αυτόν τον τρόπο, και αυτή η διάσταση πρέπει να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί».
Η βοήθεια από το Κράτος
Στην ερώτηση για τις διαρροές που κάνει η γραφειοκρατία προς εγκληματίες με σκοπό να ειδοποιηθούν έγκαιρα για αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον τους, ο Αβτζί είπε ότι:
«Όταν αναπτύσσεις σχέσεις με τον πολιτικό μηχανισμό, τον μηχανισμό πάνω από τη γραφειοκρατία, το δικαστικό σώμα, κάποιοι άνθρωποι στην αστυνομία, οι κατώτεροι δημόσιοι λειτουργοί δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθήκοντα εναντίον τους, η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποδείξει επαρκή αποτελεσματικότητα εναντίον τους και η αστυνομία δεν μπορεί να τους παρακολουθεί και να τους παρακολουθεί επαρκώς. Επειδή βλέπει ότι κάποιοι άνθρωποι στην κορυφή ή στη διοίκηση ή στην πολιτική είναι σε στενή επαφή με αυτούς τους ανθρώπους (…) Πρόσφατα, τα παραδείγματα αυτού φάνηκαν λίγο πιο ξεκάθαρα. Αυτές οι δομές, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, οι μεγάλες ομάδες που εμπλέκονται στη διαφθορά μπορούν να δράσουν από κοινού με τα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής, ακόμη και να λάβουν υποστήριξη από εκεί και να δράσουν από κοινού μαζί τους. Εδώ συνεργάζονται με κάποιους ανθρώπους στο δικαστικό σώμα (…) Στην ασφάλεια, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους (…)
»Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δραστηριότητές τους αγνοήθηκαν στο παρελθόν, ότι δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, ακόμη και ότι υποστηρίχθηκαν σε ορισμένα ζητήματα, οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους σε επίπεδο που θα ενοχλήσει σοβαρά την κοινή γνώμη σήμερα και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για την ασφάλεια της χώρας (…) Εδώ είναι η δολοφονία 6 Τούρκων στην Ελλάδα σήμερα, παρόμοια περιστατικά έλαβαν χώρα σε όλους τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης (…) Το γεγονός ότι η ανώτερη διοίκηση φαίνεται να έχει έρθει λίγο πιο κοντά τους, ότι δεν βλέπουν αρκετό κίνδυνο και μάλιστα τους υποστηρίζουν από καιρό σε καιρό, ότι δεν υπάρχει δισταγμός να τραβήξουν ή να δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες με αυτούς τους ανθρώπους, ότι έχουν οργανικούς δεσμούς μαζί τους, παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ζήσουν. (…) Και καθιστά τους αξιωματικούς ανίκανους να εκτελέσουν αυτό το έργο ή το καθιστά δύσκολο ή παρεμποδισμένο.
Χωρίς ιδεολογία
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ιδεολογία. Ναι, συνήθως οι περισσότεροι από αυτούς φαίνονται πατριώτες, προσπαθούν να φαίνονται εθνικιστές, αλλά κοιτάζουν το πνεύμα της εποχής. Τι είναι το πνεύμα της εποχής; Για λίγο, ο αγώνας κατά του PKK ήταν πολύ σημαντικός. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν άνθρωποι που διέπραξαν εγκλήματα, που ήρθαν σε επαφή με την αστυνομία, που ήρθαν σε επαφή με το δικαστικό σώμα. Αυτοί οι άνθρωποι διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα, αλλά τι είπαν για να δείξουν αθώοι; «Πολεμούσαμε το PKK, υποστηρίξαμε αυτούς τους ανθρώπους. Στάθηκε δίπλα μας στον αγώνα κατά του PKK». Ο αγώνας του κράτους κατά του PKK διεξάγεται από τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους. Ο πολίτης δίνει πληροφορίες μόνο στις αρχές επιβολής του νόμου, στο κράτος. Κανείς δεν έχει τόση δύναμη όση ο στρατός, η αστυνομία, οι ειδικές επιχειρήσεις του κράτους. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν χρειάζονται κανέναν, αλλά δίνουν πληροφορίες, δίνουν μυστικές πληροφορίες. Δεν χρειάζομαι ανοιχτή υποστήριξη, δεν χρειάζομαι καμία ενέργεια μαζί μου. Επειδή η δύναμη του κράτους είναι μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο.
Σήμερα, στον αγώνα κατά της FETÖ (δίκτυο Γκουλέν), αυτοί οι άνθρωποι παρέχουν μόνο ενημερωτική υποστήριξη. Αυτό είναι μόνο το πνεύμα της εποχής. Στο πνεύμα αυτής της περιόδου, αν πείτε, «Αγωνίζομαι ενάντια στη FETÖ», πολλές από τις ενέργειές σας μπορεί να φαίνονται θετικές. Είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να κάνει τις επαφές και τις σχέσεις αυτών των ανθρώπων, των ενόχων, των κρατικών αξιωματούχων, των δικαστικών λειτουργών, της αστυνομίας να φαίνονται αθώες επειδή πολλές από τις συμπεριφορές τους μπορούν να γίνουν ανεκτές. Διαφορετικά, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αν μια μέρα αύριο μια διαφορετική ομάδα, μια διαφορετική αντίληψη γίνει έγκλημα στα μάτια του κράτους, μπορεί να μετατραπεί σε αυτή την πλευρά στον αγώνα”.