ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ

Ανάφλεξη στον Καύκασο

Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την ανακατάληψη του κατεχόμενου από αρμενικές δυνάμεις θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγράφεται στην χειρότερη δυνατή στιγμή για την Ρωσία που διαδραματίζει μεσολαβητικό-επιδιαιτητικό ρόλο από το 1992 .

Η εμπλοκή στην Ουκρανία οριοθετεί εκ των πραγμάτων την δυνατότητα αποφασιστικής παρέμβασης της Ρωσίας στον Nότιο Καύκασο.

Η σχέση Ρωσίας-Αρμενίας υπέστη σκληρή δοκιμασία   πριν από δυο χρόνια, όταν στο Έρεβαν θεώρησαν ότι η Μόσχα δεν τους συμπαραστάθηκε στην επίθεση των  αζέρικων δυνάμεων.

Τότε, στις αντικυβερνητικές  διαδηλώσεις στην Αρμενία ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της προσέγγισης με τις ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η στήριξη του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία και τα Ισραήλ.

Τα παραπάνω θα ήταν μια ανατροπή υψηλού ρίσκου καθώς η Αρμενία θα διακινδύνευε, όχι μόνον την σχέση με την Ρωσία αλλά και με το Ιράν με το οποίο μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, δημιουργήθηκε μια ισχυρή συμμαχική σχέση.

Η νέα ανάφλεξη παρουσιάζει εκ των πραγμάτων, ευκαιρία μεσολαβητικής παρέμβασης για την Τουρκία, μια επιλογή όμως που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Τεχεράνη και κυρίως με την Μόσχα.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!