ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι σκιές μιας προσέγγισης

Η ανάλυση των ΝΥΤ που αναδεικνύει τις αρνητικές για την Κίνα παρενέργειες της προσέγγισης Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, καταγράφει μια από τις πολλές σκιές της προσέγγισης Μόσχας-Πεκίνου.

Στο Κρεμλίνο γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν η προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα σταθεροποιηθεί, τότε η Μόσχα θα έχει εγκλωβισθεί στον ρόλο του ήσσονος εταίρου.

Όταν ο Τσόρτσιλ υπέγραφε μαζί με τον Ρούζβελτ το καλοκαίρι του 1941 τον Χάρτη του Ατλαντικού, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έδιναν την εντύπωση ισότιμων μεγάλων, μια εικόνα που πολύ γρήγορα έσβησε.

Εδώ και αρκετά χρόνια πληθαίνουν οι ανησυχίες στην Μόσχα για το μέλλον της Ασιατικής Ρωσίας που έχει συνολικό πληθυσμό γύρω στα 20 εκατομμύρια και είναι ανοικτή  στην οικονομική διείσδυση της Κίνας, που θα συνοδευθεί από μεταναστευτικές ροές.

Επιπλέον είναι ζήτημα χρόνου πότε η Κίνα θα επεκτείνει την επιρροή της στην πρώην Σοβιετική Κεντρική Ασία μια περιοχή όπου η Μόσχα θεωρεί ως πίσω αυλή της, χωρίς να συναντά την εναντίωση των ΗΠΑ.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που σημειώνεται προσέγγιση δύο ανταγωνιστικών δυνάμεων απέναντι σε μια τρίτη.

Στις αρχές του 20 αιώνα κυριαρχούσε η αντιπαλότητα της Ρωσίας με την Βρετανία, ένας ανταγωνισμός που δεν εμπόδισε την προσέγγιση των δύο αντιπάλων απέναντι στην Γερμανία.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!