ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Λίγο και ακριβό το πετρέλαιο

Στην αυξημένη ζήτηση, κυρίως από τις ΗΠΑ (όπου η ανάκαμψη αποδεικνύεται ισχυρότερη των εκτιμήσεων) και στον περιορισμό της προσφοράς από Ρωσία και Σαουδική Αραβία, αποδίδουν την κούρσα του πετρελαίου η FT. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται φέτος να φτάσει για πρώτη φορά τα 101,8 εκατ. βαρέλια. Στον αντίποδα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα Μόσχα και Ριάντ παρέτειναν μέχρι το τέλος του έτους τις περικοπές στις εξαγωγές τους.

Πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εμφανιστούν ελλείψεις στις αγορές πετρελαίου. Μάλιστα οι αρθρογράφοι των FT σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τα περιθώρια παρέμβασης των ΗΠΑ, καθώς μετά τη ρωσική εισβολή ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων, που πλέον έχουν περιοριστεί από 600 σε 350 εκατ. βαρέλια.

Οι συνθήκες αυτές κατά τους αναλυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. / βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του αργού ξεπέρασε στην αμερικανική αγορά τα 90 δολ. ενώ η τιμή του μπρεντ έφτασε τα 93,7 δολ. Οι αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού είναι προφανείς, όπως και τα αυξημένα κέρδη των πετρελαιοπαραγωγών. Το άρθρο των FT υπογραμμίζει, όμως, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει αύξηση της παραγωγής, καθώς έχει υποχωρήσει η διάθεση για επενδύσεις στον κλάδο

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!