ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τί θα γίνει με τα επιτόκια από εδώ και πέρα

Με διαφωνίες αλλά με μια «συμπαγή πλειοψηφία» -κατά τη διατύπωση της Κρ. Λαγκάρντ- αποφάσισε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την αύξηση των επιτοκίων στο 4%, το υψηλότερο σημείο από τότε που δημιουργήθηκε η Τράπεζα. Η μειοψηφία πρότεινε να μην υπάρξει νέα αύξηση, θέση που απορρίφθηκε αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι πλειοψηφούσα από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ «τα επιτόκια έφτασαν σε επίπεδα όπου πλέον θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην έγκαιρη επίτευξη του πληθωριστικού στόχου (2%)» - κάτι που αναλυτές και αγορές διαβάζουν ως ολοκλήρωση του κύκλου αυξήσεων. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, που είναι «αυτά τα επίπεδα επιτοκίων να διατηρηθούν για επαρκές χρονικό διάστημα». Θέμα μείωσης επιτοκίων το προσεχές διάστημα δεν υπάρχει – όπως χαρακτηριστικά είπε η Λαγκάρντ «στη συζήτηση δεν ακούστηκε καν η λέξη μείωση».

Αυτό είναι όμως που, πλέον, θα απασχολεί τους δανειολήπτες. Όπως πρόσφατα εξηγούσε το Bloomberg, εδώ, στην Ευρωζώνη οι επιχειρήσεις υψηλότερου ρίσκου (βάση της αποτίμησης των ομολόγων τους) πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν τα επόμενα χρόνια χρέη ύψους 400 δισ. ευρώ. Το αυξημένο κόστος δεν αναμένεται να προκαλέσει κύμα χρεοκοπιών, ωστόσο οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κόψουν επενδύσεις, περιορίζοντας την οικονομική μεγέθυνση.

Σημειώστε, τέλος, ότι η ΕΚΤ, στις νεότερες προβλέψεις της, δέχεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί μόλις 0,7% φέτος και 1% το 2024. Εάν το επόμενο 12μηνο η ανάκαμψη απογοητεύσει (κυρίως στη Γερμανία, η οποία έχει εισέλθει σε ύφεση) θα ανοίξει η συζήτηση για την παράταση της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, που τώρα η ΕΚΤ προβλέπει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2% το 2025. Εάν διαψευστεί (η επιστροφή του πετρελαίου στα 90 δολ. δεν βοηθά), ο στασιμοπληθωρισμός ελλοχεύει.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!