ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος εκφωνεί την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης  με την Ε.Ε να έχει καθιερώσει τον ίδιο τίτλο για τον ετήσιο απολογισμό του Προέδρου της Κομισιόν.

Μια ονομασία που προφανώς υπονοεί  ότι η Ε.Ε έχει δυναμική ομοσπονδιακής μετεξέλιξης.

Στην πρόσφατη ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον της ΕΕ.

Για τα πάντα υπάρχουν επιχειρήματα έλεγε ο Χέγκελ με την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν  στο Στρασβούργο να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η Ε.Ε ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις που συναντά και μπορεί και οφείλει να  εντάξει τα Δυτικά Βαλκάνια, την Μολδαβία και την Ουκρανία υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιον με μια αισιοδοξία που παραπέμπει στο «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο εξωραϊσμός της κατάστασης πραγμάτων στην Ε.Ε  προδίδει την προτεραιότητα της Φον Ντερ Λαιεν να επανεκλεγεί για δεύτερη  πενταετή θητεία.

Η Ε.Ε έχει χάσει από το 2010 την ικανότητα να αξιοποιεί τις κρίσεις για να κάνει βήματα προς τα εμπρός.

Η ίδρυση του Ταμείου Ανάπτυξης την Άνοιξη του 2020 στην σκιά της πανδημίας, ήταν μια πρωτοβουλία των Μέρκελ-Μακρόν που φαινόταν να πατάει το ταμπού της αμοιβαιοποίησης των κινδύνων μέσω του κοινού δανεισμού αλλά και την μεταφορά πόρων από τον πλεονασματικό Βορρά, στον ελλειμματικό Νότο.

Η ανατροπή που διάβαζε στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Μακρόν, απεδείχθη τελικά ότι δεν ήταν  παρά μια απόκλιση ειδικού σκοπού από το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αν το σημερινό στάτους κβο στην Ε.Ε οριακά μπορεί να καλύψει μια ένωση με 27 μέλη, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα μια Ε.Ε των 35 αν της διεύρυνσης δεν προηγηθεί η εμβάθυνση.

Αν η πανδημία οδήγησε στο έστω ορισμένου χρόνου Ταμείο Ανάκαμψης, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιστοποίησε την ανυπαρξία της Ε.Ε τόσο στην προληπτική διπλωματία όσο και σε αυτό της επιχειρησιακής επάρκειας και αξιοπιστίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!