ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι αγορές δεν προβλέπουν αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων

Με την ανάπτυξη στην Ευρώπη να ασθμαίνει και τον πληθωρισμό να φαίνεται ότι τιθασεύεται, θεωρείται πιθανότερο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μεθαύριο, Πέμπτη, ότι δεν θα αποφασιστεί αύξηση επιτοκίων. Οι προθεσμιακές αγορές δίδουν πιθανότητες λιγότερες από 35% να αυξηθούν τα επιτόκια στο 4% (από 3,75%), οι δε θέσεις των hedge fund εις βάρος του ευρώ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τις αρχές του έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλλαν οι αναθεωρημένες (θερινές) προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκαν χθες: Το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 0,4% φέτος (οι εαρινές προβλέψεις ήταν για αύξηση 0,2%) και θα μεγεθυνθεί 1,1% (αντί για 1,4%) το 2024, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη φέτος στην Ολλανδία (0,5% αντί 1,8%). Ο δε πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3% (στην Ολλανδία) ή και χαμηλότερα (2,8% στη Γερμανία). Κάτι που έχει τη δική του σημασία, στο βαθμό που από αυτές τις χώρες προέρχονται συνήθως οι υψηλότερες πιέσεις για αύξηση επιτοκίων.

Η επιδείνωση των εκτιμήσεων αποδίδεται στη σημαντική επιβράδυνση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στη μεταποίηση, στο αντίκτυπο που έχουν πλέον στην αγορά οι αυξήσεις των επιτοκίων, στην εξασθένιση της καταναλωτικής ζήτησης ελέω ακρίβειας αλλά και στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Ως αποτέλεσμα το σύνολο της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος κατά 0,8% (κι όχι 1%) και το 2024 κατά 1,4% (1,7%), ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει από τα υψηλά του 2022 (10,6%) στο 5,6% φέτος και στο 2,9% το 2024.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!