ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ανακατατάξεις στην Ασία

Το μήνυμα της επικείμενης επίσκεψης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στην Ρωσία αλλά και της συνάντησης του Μπάιντεν με τον ομόλογο του Βιετνάμ είναι ξεκάθαρο.

Η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ που υπήρξαν οι θερμές κορυφώσεις του Ψυχρού Πολέμου βλέπουν τους δρόμους τους να χωρίζουν, καθώς αναλαμβάνουν ρόλους σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Το Βιετνάμ εδώ και καιρό έχει προσεγγίσει τις ΗΠΑ  με στόχο την συνεργασία, απέναντι στην προβολή ισχύος της Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα προσεγγίζει για πρώτη φορά μετά το 1945 την Ρωσία σε μια εντυπωσιακή στροφή εγκατάλειψης της απομόνωσης της από τις ισορροπίες της διεθνούς σκηνής.

Και οι δυο χώρες, οι οποίες για δεκαετίες συμβόλιζαν τον κομμουνιστικό κίνδυνο, έχουν τώρα κατοχυρώσει περίοπτη θέση στους περιφερειακούς και διεθνείς συσχετισμούς.

Το Βιετνάμ συνεχίζει μια αντιπαλότητα αιώνων με την Κίνα, ενώ η Βόρεια Κορέα συμπλέει με την Ρωσία στην αμφισβήτηση του μεταψυχροπολεμικού ηγεμονικού ρόλου των ΗΠΑ.

Οι συναντήσεις των Μπάιντεν και Πούτιν με τους ηγέτες του Βιετνάμ και της Βόρειας Κορέας φωτίζουν  τον βαρύνοντα γεωπολιτικό ρόλο των δύο ασιατικών δυνάμεων.

Το Βιετνάμ στην κυριολεξία βρίσκεται δίπλα στην Ταιβάν και την Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ η Βόρεια Κορέα βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα, την Ρωσία, την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!