ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δεύτερο μέτωπο στον Καύκασο;

Δεν πρόλαβε να δει το φως της δημοσιότητας η αναγγελία κοινής  στρατιωτικής άσκησης των ΗΠΑ με την Αρμενία και ο πρέσβης της τελευταίας στη Μόσχα εκκληθει για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αφορμή τυπικά δεν είναι η κοινή άσκηση αλλά η απόφαση της Αρμενίας να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα δείξουν αν τα παραπάνω προαναγγέλλουν  μια ανατροπή συμμαχιών από την Αρμενία, με τις ΗΠΑ να αντικαθιστούν τη Ρωσία στον ρόλο του εγγυητή της ασφάλειας και της ακεραιότητας της χώρας.

Αν η Ρωσία χάσει την επιρροή της στην Αρμενία τότε θα υπάρξει Ντόμινο εξελίξεων στον Καύκασο:

-Η Γεωργία θα αναθαρρήσει  για πρώτη φορά μετά την ήττα της στον πόλεμο με την Ρωσία το 2008 και θα προσπαθήσει να επαναφέρει στην δημοσιότητα το θέμα των κατεχομένων από ρωσικές δυνάμεις περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας .

-Το Αζερμπαϊτζάν το οποίο ισορροπεί από το 1991 μέχρι σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, εκ των πραγμάτων θα αναζητήσει στενότερες σχέσεις με την  Ουάσιγκτον καθώς η παρουσία στο έδαφός του στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας και του Ισραήλ  δηλώνουν στην πράξη ότι το Μπακού έχει κάνει ήδη μη αντιστρέψιμες στρατηγικές επιλογές.

Όταν πριν περίπου δύο χρόνια το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε το μεγαλύτερο τμήμα των εδαφών γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ  που είχε καταλάβει  η Αρμενία τα 1992 στο Ερεβάν θεώρησαν  την εξέλιξη εθνική καταστροφή που οφείλεται κυρίως στην μονομερή εξάρτηση από την Ρωσία και το Ιράν.

Η παρουσία της Τουρκίας στο τουρκόφωνο και μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν χρονολογείται  από την επομένη της διάλυσης της ΕΣΣΔ στα τέλη του 1991 είναι σταθερή και δεδομένη.

Η παρουσία του Ισραήλ είναι πρόσφατη και στοχεύει στην διασφάλιση της δυνατότητας βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων  του Ιράν η οποία  μέχρι πρόσφατα προϋπέθετε την υπέρπτηση  του εναερίου χώρου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Καύκασος που κατακτήθηκε από την Ρωσία το 18 και 19ο αιώνα ολοκλήρωσε λίγο  μετά την διασφάλιση πρόσβασης στην Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα την ανάδειξη μιας μέχρι τότε περίκλειστης χώρας σε Μεγάλη Δύναμη.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!