ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Αναζωπύρωση στον Καύκασο;

ΗΠΑ και Αρμενία θα διεξάγουν την επόμενη βδομάδα στρατιωτικές ασκήσεις και όπως είναι φυσικό η προσοχή συγκεντρώνεται στην αντίδραση της Μόσχας.

Είναι προφανές ότι στο Κρεμλίνο η είδηση καταγράφηκε ως ευθεία αμφισβήτηση του επιδιαιτητικού ρόλου που διαδραματίζει μεταξύ Έρεβαν και  Μπακού αλλά και ως ενίσχυση της παρουσίας στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν δύο συμμάχων των ΗΠΑ της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Η κοινή παρουσία ΗΠΑ, Τουρκίας και Ισραήλ στον Καύκασο απειλεί με μελλοντική υποβάθμιση αν όχι συρρίκνωση τον επιδιαιτητικό ρόλο της Ρωσίας. Επιπλέον συνιστά μια δυνητική απειλή για την ασφάλεια του Ιράν που βρίσκεται στο βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων του Ισραήλ που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Στον Καύκασο οι συγκρουόμενες στοχεύσεις των ΗΠΑ ,του Ισραήλ και της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή ξεθωριάζουν για να αναδειχθεί μια κοινή αμφισβήτηση της εναντίωσης της Μόσχας σε ανάμειξη τρίτων δυνάμεων στην πρώην ΕΣΣΔ.

Κοινό χαρακτηριστικό των τριών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Καύκασου της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι οι παγωμένες συγκρούσεις από την Αμπχαζία και την Νότια Οσσετία μέχρι και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ένα είναι βέβαιο: Μια αναζωπύρωση στον Καύκασο δύσκολα θα τεθεί υπό έλεγχο.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!