ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τουρκία, η λεωφόρος για παράκαμψη των κυρώσεων

Χθες στο Σότσι ο Πούτιν δέχθηκε τον Ερντογάν που δεν μπόρεσε να τον υποδεχθεί στην Άγκυρα στα τέλη Αυγούστου.O Πούτιν δεν ανταποκρίθηκε στην άμεση αναζήτηση νέας συμφωνίας για τα σιτηρά αλλά επιβεβαίωσε και αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας ως λεωφόρου παράκαμψης των κυρώσεων.

Η Τουρκία θα προμηθεύεται φυσικό αύριο από τη Ρωσία και θα μπορεί να το μεταπουλά σε τρίτες χώρες, με την Βουλγαρία να έχει ήδη υπογράψει σχετική συμφωνία. Παρόμοια λύση προωθεί ο Πούτιν για τα σιτηρά της Ρωσίας τα οποία θα μπορούν να εξαχθούν στην Τουρκία και από εκεί σε τρίτες χώρες.

Παρά τα παραπάνω ο Ερντογάν εξακολουθεί να επείγεται για την σύναψη νέας συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας γιατί φοβάται εμπλοκή του ΝΑΤΟ που θα του στερήσει το περιθώριο ελιγμών.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφαλή πλεύση των πλοίων που θα έχουν φορτώσει σιτηρά από την Ουκρανία σε ένα θαλάσσιο διάδρομο εντός των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Εξυπακούεται ότι η ενεργειακή συμμαχία της Ρωσίας με την Τουρκία αποτελεί εκ των πραγμάτων μοχλό πίεσης σε ΗΠΑ και Ισραήλ ώστε το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να προωθείται  στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Δύση δεν έχει επηρεάσει την στενή συνεργασία της με τη Ρωσία.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!