ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Κλιματική κρίση: Μύθοι και Αλήθειες

Ένα μικρό ποσοστό Αμερικανών πιστεύει ότι οι μεμονωμένες ενέργειες τους μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του πανεπιστημίου του Maryland.

Οι περισσότεροι, θεωρούν  ότι η ανακύκλωση έχει περιορισμένο   αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα λένε ότι η μη κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών θα είχε μικρή ή μηδενική επίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί για το κλίμα τους απαντούν πως κάνουν λάθος. Και εξηγούν ότι αν και το αποτύπωμα άνθρακα ενός μεμονωμένου ατόμου μπορεί να είναι μικρό, όταν συμμετέχουν πολλοί, μπορούν αθροιστικά να  αποτρέψουν την είσοδο γιγατόνων εκπομπών αερίων  στην ατμόσφαιρα. «Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να αναλάβουν δράση»,  δηλώνει η Ann Bostrom, καθηγήτρια περιβαλλοντικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Αλλά αν δεν ξέρουν τι είναι πιο αποτελεσματικό, τότε δεν ξέρουν τι καταφέρνουν».

Στην ίδια δημοσκόπηση, περίπου το ένα τρίτο θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας αντί σόμπας αερίου.

«Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να προκύψουν  όταν οι άνθρωποι δεν ερευνούν στενά τις κλιματικές λύσεις ή δεν δίνουν μεγάλη σημασία σε ενέργειες που φαίνονται απλές, όπως η απαλλαγή από πλαστικά καλαμάκια. Υπήρξαν επίσης προσπάθειες από τις βιομηχανίες να παραπλανήσουν τους καταναλωτές σχετικά με το τι είναι πιο αποτελεσματικό», τονίζει ο Jonathan Foley, εκτελεστικός διευθυντής του Project Drawdown, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που αξιολογεί τις κλιματικές λύσεις. Σύμφωνα με την οργάνωση, αν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο υιοθετήσουν μια διατροφή πλούσια σε οπωροκηπευτικά  μέχρι το 2050, θα μπορούσαν να αποφύγουν την έκλυση περισσότερων από 100 γιγατόνων εκπομπών. Και άλλες ενέργειες, όπως η οδήγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η  χρήση αντλίας θερμότητας, θα είχαν πολύ ή κάποιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

Από την άλλη, κανένας δεν θα πρέπει να υπερεκτιμά την απόδοση όλων αυτών των δράσεων. Πχ η ανακύκλωση μπορεί να βοηθήσει βεβαίως  το περιβάλλον, αλλά αυτό δεν την καθιστά αποτελεσματική λύση για την κλιματική κρίση.  «Ψηφίστε ηγεσίες με φιλική προς το κλίμα ατζέντα», προτρέπουν οι επιστήμονες, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να αναλάβουν την ατομική ευθύνη που τους αναλογεί.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!