ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Απαιτείται ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης!

Tα τελευταία 25 χρόνια ( από το 1998 που η ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών μεταφέρθηκε από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα), η μόνη  αλλαγή που παρατηρήθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών είναι η ετήσια  παραγωγή καινοφανών δικαιολογιών στο γιατί δεν μπορούμε να τις σβήσουμε: Δεν επαρκούν τα πυροσβεστικά μέσα, δεν έχουν γίνει προληπτικά μέτρα στα δάση, φταίει η κλιματική αλλαγή, έχει συσσωρευθεί η βιομάζα και δεν γίνονται καθαρισμοί, φυσούν δυνατοί άνεμοι, έχει καύσωνα, δεν υπάρχει πρόσβαση, η πυρκαγιά έχει μεγάλη ένταση, έχει «ξηρή» καταιγίδα, έχει «φαινόμενο της καμινάδας», κ.α.

Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τους εμπλεκόμενους στο τί αυτοί δεν κάνουν σωστά (ή μπορούν να κάνουν σωστότερα) για να σβήνουν περισσότερο αποτελεσματικά τις πυρκαγιές που μας ταλανίζουν με μαθηματική ακρίβεια κάθε καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί όπως πάντα στο ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, στις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν και θα αναγγείλει προσλήψεις δασοπυροσβεστών και αγορά ακόμα περισσότερων εναέριων δασοπυροσβετικών μέσων.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και επανασχεδιασμός του συστήματος δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα, για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Συγκεκριμένα, πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης με ισότιμη συμμετοχή του πυροσβεστικού σώματος, της δασικής υπηρεσίας και των ΟΤΑ, τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Ένας ενιαίος φορέας που σε ετήσια βάση θα ασχολείται με την κατά το δυνατόν επιτυχέστερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και θα συνδέει άρρηκτα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες από την πρόληψη, την προκαταστολή έως και την καταστολή. Ετσι, με τρόπο συστηματικό, οργανωμένο και επιστημονικό θα γίνεται η ουσιαστική καταστολή των πυρκαγιών.

Ίσως είναι καιρός η νέα κυβέρνηση να καινοτομήσει πραγματικά στο θέμα αυτό.

(*) Ο Αλέξανδρος Π. Δημητρακόπουλος είναι Καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών και Πρόεδρος στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!