ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ερντογάν-Πούτιν, αναμείνατε στο ακουστικό σας

Μόλις τελείωσε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους ο Ερντογάν ανήγγειλε επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία εντός του Αυγούστου.

Ο Ερντογάν επένδυε επικοινωνιακά στην επίσκεψη Πούτιν λίγο μετά την συνάντηση του με τον Μπάιντεν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας και πιθανόν λίγο πριν από την επόμενη συνάντηση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στα τέλη Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η στάση της Μόσχας εκφράζει δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα είναι μήνυμα.

Η δυσαρέσκεια αφορά την υποστήριξη της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά και την στάση της Άγκυρας στην συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια που ελέγχει το Κίεβο. Το μήνυμα Πούτιν προς Ερντογάν είναι ότι η πορεία για επανεξισορρόπηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας βρίσκεται υπό την συνεχή παρακολούθηση του Κρεμλίνου.

Ο Ερντογάν έχει έναν ακόμη λόγο να επισκεφθεί ο Πούτιν την Τουρκία καθώς εξακολουθεί να συντηρεί την αβεβαιότητα για την ομαλή και απρόσκοπτη έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις αρχές Οκτωβρίου. Το μήνυμα του Πούτιν είναι προφανές ότι ζητά επανεξισορρόπηση προς όφελος της Ρωσίας ως προϋπόθεση για το ταξίδι που δεν έκανε.

Τούτων λεχθέντων οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την επίσκεψη του Πούτιν έστω και αν θα ήταν η πρώτη στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μάλιστα σε χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ.  

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!