ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον τουρισμό

Με ρεκόρ αφίξεων αναμένεται να κλείσει το φετινό καλοκαίρι για τον ευρωπαϊκό Νότο. Ιούλιος και Αύγουστος σημαδεύτηκαν όμως και από τους ακραίους καύσωνες, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικης αλλαγής. Όπως σημειώνει ο Economist, η Ευρώπη στο σύνολο της είναι ο ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός. Το 2022, υποδέχθηκε 585 από τα 900 εκατομμύρια των διεθνών ταξιδιωτών. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι ο κλάδος αντιπροσωπεύει έμμεσα πάνω από το 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Ορισμένες χώρες βασίζονται πολύ περισσότερο στον τουρισμό, όπως η Κροατία (26% του ΑΕΠ), η Ελλάδα (18,5%), η Ισπανία (13,6%) και η Ιταλία (10%). Συνεπώς οι αλλαγές στο κλίμα που οδηγούν σε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα θα  μπορούσαν να επιφέρουν βαρύ  πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία.

 Φέτος, η νότια Ευρώπη πέρασε ένα ασυνήθιστα ταραγμένο καλοκαίρι. Η ακραία ζέστη στην Ιταλία τον Ιούλιο, συνέβαλε στην εκδήλωση πυρκαγιών, κυρίως  στη Σικελία, όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 47 βαθμούς Κελσίου. Πιο βόρεια στη Λομβαρδία, οι χαλαζοπτώσεις  στοίχισαν πολλές ζωές. Επίσης, τον Ιούλιο οι ελληνικές αρχές αναγκάστηκαν να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Ρόδο και την Κέρκυρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.  Και στην Ισπανία, μετά τους καύσωνες, η Τενερίφη έδωσε μάχη με τις φωτιές. Περίπου την ίδια περίοδο, σφοδρές πλημμύρες έπληξαν τη νότια Αυστρία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Παρά τους πιθανούς κινδύνους, λίγοι ακύρωσαν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους. Σύμφωνα με τον γερμανικό ταξιδιωτικό κολοσσό TUI, οι καλοκαιρινές κρατήσεις στην Ευρώπη, ήταν περίπου 6% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, μπορεί η ανάκαμψη να διαρκέσει αν  οι τουρίστες φοβούνται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Ο Harald Zeiss, ειδικός στον αειφόρο τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Harz στο Wernigerode, εκτιμά ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν ακόμη πιο πιθανά στο μέλλον, απειλώντας την επιβίωση όσων βασίζονται οικονομικά στον τουρισμό. Ένας άλλος ειδικός στον τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Jade στο Wilhelmshaven, έχει διαφορετική άποψη. Πιστεύει ότι  οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να συρρέουν νότια, ακόμη και τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ειδικά οι νέοι εξακολουθούν να θέλουν να ψήνουν στον ήλιο, λέει ο κ. Kirstges.

Το δέλεαρ της Μεσογείου μάλλον θα αντέξει όσο οι εναλλακτικές δεν φαίνονται τόσο δελεαστικές. Οι βόρειοι προορισμοί, ιδίως η Βαλτική Θάλασσα, η Γερμανία, η Ανατολική Ευρώπη και η Σκανδιναβία, ενδέχεται να δουν αύξηση της ζήτησης, αλλά αυτοί οι προορισμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα νότια θέρετρα. Βεβαίως αν και αργά, οι ταξιδιωτικές τάσεις αλλάζουν. Π.χ  στη δεκαετία του 1950 ο αγαπημένος προορισμός διακοπών για τους Γερμανούς, ήταν η γειτονική Αυστρία.

Βραχυπρόθεσμα, ο τουρισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες ζητούν πιο αυστηρή διαχείριση των υδάτινων πόρων και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ πολλά  ξενοδοχεία υιοθετούν προγράμματα βιωσιμότητας. Μακροπρόθεσμα, η μετακόμιση των τουριστών από τις χρυσές αμμουδιές της Μεσογείου στις παραλίες της Βαλτικής, μοιάζει  αναπόφευκτη.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!