ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚREPORT

Η δεύτερη χειρότερη χρονιά…

Το 2023 αναμένεται να κλείσει ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, καθώς μέχρι και την Τετάρτη 23.08.2023 έχουν καεί 1.262.220 στρέμματα, 40.000 λιγότερα από την επόμενη αρνητική επίδοση του 2021 με τα σχεδόν 1.300.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Τα άκρως ανησυχητικά και θλιβερά αυτά στοιχεία τονίζουν την αναγκαιότητα ολικού επανασχεδιασμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Η νέα στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται σε σύγχρονη επιστημονική γνώση, αξιοποιώντας εργαλεία που είναι άμεσα διαθέσιμα από την επιστημονική κοινότητα της χώρας. Μεταξύ αυτών, το πλήρως αυτοματοποιημένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0 αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παροχή προγνώσεων εξάπλωσης και συμπεριφοράς δασικών πυρκαγιών, υποστηρίζοντας το έργο της χάραξης στρατηγικών αντιμετώπισης της φωτιάς.

Η αξιοποίησή του θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει στα πλαίσια δημιουργίας μίας εξειδικευμένης ομάδας ανάλυσης δασικών πυρκαγιών, στόχος της οποίας θα είναι η ανάλυση μεγάλων ενεργών δασικών πυρκαγιών και ο σχεδιασμός επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών περιορισμού και ελέγχου τους, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συμπεριφορά και εξάπλωση καθώς και προγνωστικά στοιχεία για τις αμέσως επόμενες ώρες.

Μαζί και με ουσιαστικές δράσεις πρόληψης που στοχεύουν στη διαχείριση των δασικών καυσίμων, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να επιτύχουμε την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.   

Ο Θοδωρής Μ. Γιάνναρος είναι Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΑΑ, Πυρομετεωρολόγος

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!