ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ο τουρισμός αυξάνει τον πληθωρισμό

Στους τουρίστες που διαμαρτύρονται για το πόσο πιο ακριβές είναι φέτος οι διακοπές στη Σίφνο, η διευθύντρια ξενοδοχείου του νησιού έχει μια απλή εξήγηση: τα αυγά.

«Οι επισκέπτες μας πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν λαμβάνουν υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι πέρυσι «ένα αυγό κόστιζε 25 λεπτά και φέτος 45 ».

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα σε όλα τα τουριστικά hotspot της Ευρώπης, οι επισκέπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με  απότομες αυξήσεις τιμών, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλύουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες τους.

Ο Claudio Scarpa, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Βενετίας, δηλώνει στους F.T ότι «τα πλυντήρια με τα οποία συνεργάζονται,  έχουν συνδέσει τις τιμές τους με τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι πέρυσι εκτινάχθηκαν στα ύψη, με  σημαντικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των ίδιων των ξενοδοχείων». Το αποτέλεσμα; Αύξηση των τιμών κατά 20%. 

Τουρισμός και επιτόκια

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι ένα νέο κύμα καλοκαιρινού πληθωρισμού, που πυροδοτείται  από τον τουρισμό θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθείται αυτό το στοιχείο και οι επιπτώσεις του στους κινδύνους για τον συνολικό πληθωρισμό», επισημαίνει ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό ότι η  Accor, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων της Ευρώπης αύξησε τη μέση τιμή δωματίου της κατά 18% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με  πέρυσι. Η μέση τιμή των κρατήσεων μέσω τηςTUI, έχει ανεβεί κατά 7%, ενώ η μέση τιμή των πτήσεων στην Ευρώπη φέτος  κατά 31,6%.

Η ζήτηση, εν τω μεταξύ, αυξάνεται στα ύψη παρά τις ανατιμήσεις.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 1,75 δισ. ευρώ τον Μάιο — υψηλότερα κατά 25% σε σχέση με το  2022. Στην Ιταλία οι τουρίστες αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 82 εκατομμύρια. Εξίσου αισιόδοξη η εικόνα σε Ισπανία και Κροατία.

«Οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα σε αυτοκίνητα ή αγοράζουν λιγότερα ρούχα, αλλά δεν εγκαταλείπουν τις διακοπές», δήλωσε ο Ramón Estalella, γενικός γραμματέας της CEHAT, μιας ισπανικής εταιρείας τουρισμού.

Εν κατακλείδι, στελέχη της ΕΚΤ, προειδοποιούν  ότι αν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμείνει υψηλός, θα απαιτηθεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, καθώς «μια δαπανηρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα μπορούσε να διατηρήσει τον βασικό πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μερικούς ακόμη μήνες».

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!