Συνέντευξη στην Ελένη Σπυρίδη
-Που οφείλεται η νέα έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών;
«Έχουμε πράγματι αύξηση των κρουσμάτων και αύξηση των εισαγωγών, ωστόσο οι νοσηλείες βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλά και διαχειρίσιμα. Ενώ αφορούν κυρίως ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας. Παράλληλα ελάχιστοι ασθενείς χρειάστηκαν διασωλήνωση. Όλες οι παραλλαγές που έχουμε, είναι παραλλαγές της Όμικρον».
- Η υποπαραλλαγή Eris εντοπίζεται στο 16% των νέων κρουσμάτων. Ποια είναι η διαφορά της από προηγούμενες παραλλαγές και ποια τα συχνότερα συμπτώματα;
«Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα με την Eris, η οποία πράγματι ανεβαίνει αλλά εξακολουθεί να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Άλλοι υποτύποι της Όμικρον εξακολουθούν να προκαλούν τα περισσότερα κρούσματα. Τα συμπτώματα είναι αυτά μιας ίωσης, δηλ συνήθως πυρετός, κεφαλαλγία και κούραση».
- Η επάνοδος του Covid επαναφέρει και την συζήτηση για το εμβόλιο. Ποιες ομάδες και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν;
«Όλοι μας έχουμε μάθει ότι για τη γρίπη, που αλλάζει και παραλλάσσεται κάθε χρόνο, συστήνεται εμβολιασμός για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με προβλήματα υγείας οποιασδήποτε ηλικίας. Δηλαδή, συστήνεται για ασθενείς με χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, με νεφρική ανεπάρκεια, με ανοσοκαταστολή κ.λ.π. Για τον κορονοϊό, που είναι επίσης ένας ιός που αλλάζει συνέχεια, έχει δηλαδή συνεχώς νέες παραλλαγές, ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει εμβόλιο για τις ίδιες ομάδες».
- Εκτός από τις παραλλαγές του ιού, νέα στοιχεία προκύπτουν και για το σύνδρομο long Covid. Ποια συμπτώματα πρέπει να μας κινητοποιήσουν ;
«Το σύνδρομο long covid είναι πραγματικά κάτι που μας ανησυχεί γιατί βλέπουμε πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από αυτό. Να θυμίσω βέβαια ότι είχαμε πάνω από 600 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και άρα με τόσα πολλά κρούσματα είναι εύκολο να αντιληφθούμε παρατεταμένα προβλήματα από το νόσημα. Σύνδρομα κόπωσης και άλλες παρενέργειες μετά από ιώσεις βλέπουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και μια απλή γρίπη μπορεί να κάνει μακροχρόνιες παρενέργειες. Όμως η κλίμακα τώρα ήταν τεράστια οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο να δούμε και όλες τις παρενέργειες. Τα συχνότερα συμπτώματα του long covid είναι η εύκολη κόπωση ή δυσκολία και δύσπνοια στο περπάτημα. Επίσης ένα αίσθημα ομίχλης (brainfog) , όπως το περιγράφουν οι ασθενείς, το οποίο επηρεάζει την σκέψη και την μνήμη, και επίσης πόνοι, ανοσμία και πολλά άλλα».
-Μετά από περίπου 4 χρόνια, ο Covid φαίνεται ότι παραμένει ένας ιός με πολλούς αγνώστους «χ». Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει περισσότερο σε σχέση με την ανθεκτικότητα του;
«Ιστορικά, έχουμε δει ότι η ισπανική γρίπη κράτησε το 1918 και το 1919 ενώ υπήρχαν χώρες όπως η Χιλή, στην οποία ενδημικά κρούσματα εμφανίστηκαν ως το 1921. Και βέβαια, γρίπη έχουμε και σήμερα με διάφορες παραλλαγές και με μεγάλη εξάπλωση, όπως ήταν η γρίπη των πτηνών. Πιστεύω ότι και ο κορωνοϊός ακολουθεί τα ίδια βήματα και πιθανότατα θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια όμως δεν θα είναι ξανά ο δημόσιος κίνδυνος των πρώτων δυο ετών».