ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ο Μακρόν, μόνος στην Αφρική

Στην κρίση με επίκεντρο τον Νίγηρα έχουμε τον δεύτερο θάνατο της Γαλλικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας , την απουσία ή για να είμαστε ακριβείς την ανυπαρξία της Ευρώπης, την στρατηγική αφωνία των ΗΠΑ, αλλά και μια ακόμη απόδειξη της ανάδυσης νέων περιφερειακών δυνάμεων.

Όποια και αν είναι η κατάληξη της κρίσης, ένα είναι βέβαιο: η προνομιακή θέση της Γαλλίας στην Υποσαχάρια Αφρική είναι ένα κεφάλαιο που έκλεισε.

Ο Μακρόν, δίχως υπερβολή, είναι μόνος του στην Αφρική καθώς η ανατροπή των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα και η εκδίωξη της Βάγκνερ από την περιοχή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη της περιοχής, την Νιγηρία.

Με πληθυσμό 220 εκατομμύρια και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις η Νιγηρία θα διεκδικήσει βαρύνοντα λόγο στην περιφερειακή ασφάλεια της Δυτικής και της Υποσαχάριας Αφρικής, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Γαλλίας αλλά και της Αλγερίας και του Μαρόκου.

Η Αλγερία εξέφρασε την αντίθεση της σε οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα.

Η Γαλλική Αφρική δεν έζησε την δραματική αποαποικιοποίηση της Ινδοκίνας και της Αλγερίας,  καθώς ο Ντεγκόλ το 1960 χορήγησε ανεξαρτησία που διατηρούσε στο ακέραιο τα προνόμια του Παρισιού.

Στα τρία προηγούμενα  χρόνια η Βάγκνερ του Πριγκόζιν συνέβαλε αποφασιστικά σε τρεις καθεστωτικές ανατροπές στην Υποσαχάρια Αφρική και έτσι επιταχύνθηκε το τέλος της μετααποικιακής γαλλικής επικυραρχίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!