ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μπήκαν στην πόλη επενδυτές: Υπερτουρισμός, Airbnb και Χρυσή Βίζα

Σήμερα στην Ελλάδα ούτε η εύρεση κατοικίας προς αγορά είναι εύκολη, ούτε τα ενοίκια είναι προσιτά. Οι συνέπειες είναι πολλές, μεταξύ αυτών και η καθυστέρηση στην δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών, πράγμα που οξύνει ακόμα περισσότερο το δημογραφικό ζήτημα. Παλιότερα η κρατική μέριμνα για παροχή κατοικιών γινόταν μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά τώρα καταργήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Τα τελευταία χρόνια και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ‘κλείσει’ αφού μεγάλο μέρος των προς πώληση ακινήτων διοχετεύονται στην Χρυσή Βίζα, ενώ τα προς ενοικίαση διαμερίσματα περνούν μαζικά στην βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα:

Χρυσή Βίζα

Το καθεστώς της Χρυσής Βίζας υιοθετήθηκε την περίοδο των Μνημονίων για να φέρει συνάλλαγμα στην ελληνική οικονομία, καθώς και σε άλλες χώρες που έπασχαν από έλλειψη ρευστότητας. Οι έλεγχοι προέλευσης των χρημάτων είναι ελάχιστοι, και ως αντάλλαγμα προσφέρεται στους ξένους άδεια παραμονής, που όμως συνοδεύεται από πλείστες παραβάσεις. Τον περασμένο Μάϊο, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εντόπισε σωρό από εταιρείες φαντάσματα, αμέτρητες φορολογικές παραβάσεις και εκτεταμένο λαθρεμπόριο σε βίζες παραμονής.[1] Για παρόμοιους λόγους, το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας απαγορεύτηκε πλέον στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενώ στην Ισπανία περιορίστηκε δραστικά.

Στην Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζεται ακάθεκτο, απλώς ανέβηκε κάπως το κατώφλιο της επένδυσης αλλά αναβλήθηκε η εφαρμογή του. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους εγκρίθηκαν σχεδόν 2.000 νέες αιτήσεις και ήλθαν στην Ελλάδα κεφάλαια περίπου ενός δισεκ. ευρώ, τριπλάσια από πέρυσι επειδή δεχόμαστε πλέον και το ξέπλυμα που γινόταν στις άλλες χώρες.[2] Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων προέρχεται από την Κίνα και ακολουθεί η Τουρκία, Μέση Ανατολή και Ρωσία. Οι αγορές δεν αφορούν μόνο την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις, νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρουν επιδεικνύουν οι Τούρκοι στην Θράκη όπου αγοράζουν μαζικά οτιδήποτε βγαίνει προς πώληση, πολύ συχνά με δάνεια-εξπρές που σπεύδουν να τους χορηγήσουν τουρκικές τράπεζες.

Προς το παρόν, κανείς αρμόδιος ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Τράπεζα Ελλάδος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τον μαζικό αφελληνισμό των ελληνικών περιουσιών, αν και μεγάλες περιοχές της χώρας έχουν ήδη καταληφθεί από άγνωστης (και συχνά ύποπτης) προέλευσης ιδιοκτήτες εκτός ΕΕ και κάποια στιγμή θα φανούν οι συνέπειες σε πολλά μέτωπα – εσωτερικά και εξωτερικά. Εκτός όμως από τον αφελληνισμό των περιουσιών, τα κυκλώματα της Χρυσής Βίζας αφαιρούν και έσοδα από την ελληνική οικονομία. Οι περισσότεροι που τα αγοράζουν δεν έρχονται να μείνουν οι ίδιοι σε μόνιμη βάση, αλλά με την μέθοδο του Airbnb τα ενοικιάζουν σε επισκέπτες – συνήθως από την ίδια την χώρα τους. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και το αμφιλεγόμενο όφελος από την εισαγωγή ξένου χρήματος στην Ελλάδα, διαχρονικά απομειώνεται με την χρήση του ακινήτου ως σιφωνισμός εξαγωγής κερδών προς την χώρα αποστολής ενώ η εγχώρια οικονομία ουδέν όφελος αποκομίζει.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ο κύκλος της Χρυσής Βίζας έκλεισε και είναι καιρός να καταργηθεί άμεσα και ριζικά, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια, και η απόκτηση ακινήτων από μη-κατοίκους να γίνεται πλέον μόνο στο πλαίσιο που προβλέπει η ΕΕ. Με τα μέτρα αυτά, θα ανοίξει η διαθεσιμότητα ακινήτων για μόνιμους κατοίκους και οι τιμές θα γίνουν πιο προσιτές γιατί πλέον θα απευθύνονται στα χαμηλότερα γηγενή εισοδήματα.

Βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb)

Παράλληλα με την επέλαση της Χρυσής Βίζας, μεγάλο μέρος των ενοικιαζόμενων ακινήτων έχει αποσυρθεί από την εγχώρια αγορά ενοικίου και έχει στραφεί αποκλειστικά προς ξένους επισκέπτες. Άμεση συνέπεια, η εκτίναξη των ενοικίων και η σπανιότητα των διαθέσιμων διαμερισμάτων όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας. Ένας από τους λόγους που στις πανελλαδικές κατέρρευσε η ζήτηση στις τοπικές σχολές είναι ότι οι φοιτητές δεν βρίσκουν να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα σε λογικές τιμές.

Το κύμα  Airbnb πηγάζει αλλά και το ίδιο τροφοδοτεί την παλίρροια του υπερτουρισμού. Και μπορεί μεν να αύξησε το εισόδημα σε χιλιάδες μικρο-ιδιοκτήτες, αλλά την ίδια στιγμή καταπονεί έντονα τις αστικές υποδομές, ιδιαίτερα σε περιοχές που καθόλου δεν είχε προβλεφθεί η υπερβολική χρήση τους. Για αυτό στις περισσότερες χώρες της ΕΕ έχει αρχίσει να επιβάλλεται ένα πολύ περιοριστικό καθεστώς, ακόμα και πλήρης απαγόρευση του Airbnb: Για παράδειγμα, στο Άμστερνταμ και το Δουβλίνο τα καταλύματα θα εκμισθώνονται μόνο για λίγες εβδομάδες τον χρόνο, στην Φλωρεντία και την Πάλμα απαγορεύτηκαν εντελώς, και στην Πορτογαλία σταμάτησαν οι νέες άδειες.[3]  Ανάλογα μέτρα έχουν αρχίσει να συζητούνται και για τις ελληνικές πόλεις – ιδιαίτερα για την Αθήνα – αλλά καθυστέρησαν εξαιτίας των διπλών εκλογών που είχαμε τους περασμένους μήνες και ίσως πάλι αναβληθούν ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης,  μην και χαθεί καμμιά ψήφος.

Ακόμα όμως και αν το Airbnb περιοριστεί, θα αυξηθούν οι ενοικιάσεις αλλά όχι το στεγαστικό απόθεμα. Για να μεγαλώσει το στοκ κατοικιών χρειάζονται προγράμματα μαζικής κατασκευής νέων σπιτιών, ίσως και νέες πόλεις. Τα χρήματα που απαιτούνται υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, χρειάζεται όμως να γίνει διαπραγμάτευση της νέας κατανομής κονδυλίων, όπως ήδη έκαναν άλλες χώρες της ΕΕ. Η σχετική προθεσμία εκπνέει στο τέλος του έτους και η κυβέρνηση κάτι σοβαρό πρέπει να κάνει, πέρα από το να θυμώνει με τον ασίκικο χορό όσων ήταν εντεταλμένοι να νοιαστούν για όλα τα παραπάνω.

[1] https://www.ot.gr/2023/05/08/oikonomia/xrysi-viza-oi-mayres-diadromes-gia-kseplyma-xrimatos/

[2] https://www.kathimerini.gr/economy/562508623/ena-dis-se-pente-mines-efere-i-chrysi-viza/

[3] https://www.kathimerini.gr/economy/562544377/eyropaiko-freno-sto-airbnb/#Echobox=1690691031-1

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!