ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι «Υπόλοιποι» και η Δύση

Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του αιώνα κυκλοφόρησε το βιβλίο του FareedZachariah “The Post American World” και με υπότιτλο “The rise of the rest”

The rest, oι υπόλοιποι, τα μέλη της Ομάδας ΒRICS συν οι χώρες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στην Ομάδα συναντώνται σε Σύνοδο Κορυφής στην Νότιο Αφρική το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Εάν ρίξουμε μια ματιά στην λίστα των υποψηφίων χωρών θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για την πλειοψηφία της Ομάδας G-20.

Οι BRICS θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα που αντιμετώπισε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση διεύρυνση η εμβάθυνση;

Με τα σημερινά δεδομένα και προκλήσεις η Ομάδα BRICS που ξεκίνησε ως Φόρουμ διαλόγου δεν αποκλείεται σε ένα όχι πολύ μακρινό  μέλλον να κινηθεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας εμπορικής και νομισματικής ένωσης.

Χαρακτηριστικό της σημερινής διεθνούς συγκυρίας και της έλξης που ασκεί η προοπτική προσχώρησης στους BRICS είναι η υποψηφιότητα διαχρονικών αντιπάλων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Εκ των πραγμάτων η δυναμική της Ομάδας BRICS οριοθετεί σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να συγκροτήσει παγκόσμια συσπείρωση του Ελεύθερου Κόσμου εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων.

Οι ΗΠΑ από τις κοσμογονικές ανατροπές του 1989-91 μέχρι και πρόσφατα είχαν μια χωρίς προηγούμενο στα ιστορικά χρονικά περίοδο χάριτος.

Επί τρείς δεκαετίες όλα τα υπόλοιπα κέντρα ισχύος του πλανήτη έδιναν προτεραιότητα στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και απέφευγαν να συγκροτήσουν αντιαμερικανικές συσπειρώσεις  και συμμαχίες.

Η διάψευση του οράματος της PaxAmericanaείναι βέβαιο ότι δημιούργησαν το κενό που επιχειρούν να καλύψουν σήμερα οι BRICS.

Η Σύνοδος Κορυφής των BRICSστην Νότια Αφρική και η δυναμική αυτής της ομάδας κρατών είναι δίχως αμφιβολία μια  από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις μετά το 1989.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!