ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ NEW YORK TIMES

Μήπως έρχεται το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, όπως τις ξέραμε;

Το πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα της μετεωρολογικής πρόγνωσης έγινε η πιο κρίσιμη πληροφορία του φετινού καλοκαιριού για εκατοντάδες  χιλιάδες επισκέπτες του ευρωπαϊκού Νότου. Όπως σημειώνουν οι Νew York Times, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, είναι ο αστάθμητος παράγοντας που κανείς δεν είχε προβλέψει, για ένα καλοκαίρι με ρεκόρ μετακινήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

ΗΠΑ-Aσία: Τέσσερις θόλοι θερμότητας από τις νότιες αμερικάνικες Πολιτείες μέχρι την Ανατολική Ασία οδηγήσαν σε ιστορικά ρεκόρ ζέστης. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βιώσει τέσσερις κλιματικές καταστροφές από τον Μάιο, προκαλώντας η καθεμία,  ζημιές πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων εκτιμά ότι περισσότεροι επισκέπτες έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη από τον Ιούνιο από ό,τι σε όλη την χρονιά. Ακόμη και στη Φλόριντα, τουρίστες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. 

Ευρώπη: Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν νησιά στην Ελλάδα εξαιτίας  των πυρκαγιών.  Στην Ιταλία, το θερμόμετρο σκαρφάλωσε έως και τους 48 βαθμούς Κελσίου. Δεν ήταν όμως μόνο οι καύσωνες. Στην Ολλανδία, ακυρώθηκαν συναυλίες στο δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ Awakenings λόγω ανησυχίας για χαλάζι, κεραυνούς και καταιγίδες. 

Νέα πραγματικότητα: Τα καλοκαιρινά ταξίδια θεωρούνται πολύτιμα, καθώς σε βοηθούν να κρυφτείς από την πραγματικότητα ή τουλάχιστον να την σταματήσεις για λίγο.Αλλά  δεν μπορείτε να κρυφτείτε από την πραγματικότητα όταν  έχετε να αντιμετωπίσετε ακραίες θερμοκρασίες ή μια μανιασμένη πυρκαγιά. Η σχέση μας με τα ταξίδια έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τι συμβαίνει όταν δεν μπορούμε απλώς να κάνουμε διακοπές μέσω αυτού; 

Άλλοι προορισμοί; Σήμερα η Ιταλία προσφέρει σχεδόν 1,1 εκατομμύρια δωμάτια ξενοδοχείων. Αντίθετα η Φινλανδία έχει λιγότερα από 65.000. Ωστόσο, η αλλαγή προορισμών θα έρθει, ανεξάρτητα από το αν οι πιο δροσεροί προορισμοί έχουν το δωμάτιο ή όχι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο τουρισμός στην ήπειρο, θα αυξηθεί ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα στείλουν  περισσότερους τουρίστες στη Βόρεια Ευρώπη αντί για τη Μεσόγειο. 

Ακυρώσεις και αύξηση του κόστους: Τα ξενοδοχεία, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν ολοένα και πιο ασταθείς συνθήκες που  απογοητεύουν τους πελάτες τους. Για να μετριάσει τη ζέστη στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ έχει εγκαταστήσει  σταθμούς νερού για όσους περιμένουν στην ουρά, σύμφωνα με τον Patrick Branco Ruivo, γενικό διευθυντή του Πύργου.  Οι Μπαχάμες έχουν δημιουργήσει μια Συντονιστική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης Τουρισμού για να διασφαλίσουν ότι η βιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση μεγάλου τυφώνα.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πού πάμε από εδώ και πέρα. Αλλά η αβεβαιότητα των καλοκαιρινών ταξιδιών σε έναν κόσμο που θερμαίνεται μας πλησιάζει.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!