Η συμμετοχή της Κίνας στην Διάσκεψη για την Ουκρανία που θα φιλοξενηθεί στην Σαουδική Αραβία μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις:
-Πρώτον να ερμηνευθεί ως προσπάθεια του Πεκίνου να μην ταυτισθεί με την Ρωσία
-Δεύτερον να διαβασθεί ως μια ακόμη κίνηση ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων Κίνας-Σαουδικής Αραβίας.
Η Κίνα μεσολάβησε επιτυχώς ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ριάντ-Τεχεράνης.
Είχε προηγηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων Ριάντ Δαμασκού που σφραγίσθηκε πανηγυρικά με την παρουσία του Ασσαντ στην Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην σαουδαραβική πρωτεύουσα.
Όλα τα παραπάνω αθροιστικά έχουν ευλόγως ανησυχήσει την Ουάσιγκτον η οποία αναμένεται να προωθήσει σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ που θα δεσμεύει την ισραηλινή πλευρά να μην προσαρτήσει ποτέ την Δυτική Όχθη.
Αυτή η ψυχροπολεμική καχυποψία της Ουάσιγκτον απέναντι στο Ριάντ ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Μπάιντεν που λίγο πριν είχε επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία ζήτησε από τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου ώστε να πέσουν οι τιμές για να πιεσθεί η Ρωσία.
Ο πάλαι ποτέ πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή μείωσε την παραγωγή πετρελαίου σε μια κίνηση που θεωρήθηκε δώρο στον Πούτιν.
Η Σαουδική Αραβία επιπλέον μαζί με άλλες είκοσι χώρες έχει ζητήσει να γίνει μέλος της ομάδας κρατών BRICS που έχει αρχίσει να προβάλλει ως αντιαμερικανική συσπείρωση.