ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διάλογος για το βιώσιμο τουρισμό

Το Κίνημα "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" -- "Save the Beaches of Naxos NOW" είναι μια ανοιχτή κινητοποίηση πολιτών, κατοίκων εποχικών και μόνιμων, αλλά και επισκεπτών της Νάξου, το οποίο  δημιουργήθηκε στις 16 Ιουλίου μέσω διαδικτύου και ήδη μετρά  4100 μέλη με σταθερή ανοδική τάση συμμετοχής. 

H κινητοποίηση δεν έχει κομματικό πρόσημο και έχει συσπειρώσει όλους τους κάτοικους  που θέλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουν την εφαρμογή του νόμου στους αιγιαλούς του νησιού τους. 

Στις 18 Ιουλίου, το κίνημα δημοσίευσε μετά από ανοικτή διαβούλευση την γραπτή καταγγελία του,  με την περιγραφή της κατάστασης κυρίως στις νοτιοδυτικές και πιο εμπορικές ακτές του νησιού, αναφέροντας σωρεία παραβάσεων και αυθαιρεσιών που καταστρέφουν τις αμμουδιές, επιταχύνουν τη διάβρωσή τους και παρακωλύουν την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και παραθεριστών στους αιγιαλούς. 

Οι ακτές του νησιού με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη και πίεση,  είναι όλες ενταγμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο οικοτόπων Νatura 2000 και τα μέτρα προστασίας τους επιτακτικά. 

Με το κίνημα μας επιδιώκουμε ως πολίτες να συμβάλουμε  στην έναρξη  δημοσίου διαλόγου για τον βιώσιμο τουρισμό, ώστε και οι επόμενες γενιές να μπορούν να έχουν μια υψηλή ποιότητα ζωής από οικονομικής και οικολογικής άποψης. 

Επίσης επεξεργαζόμαστε τον πλήρη φάκελο της μαζικής καταγγελίας μας  προς τις αρμόδιες αρχές, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 1500 υπογραφές σε πέντε ημέρες. 

* Η Ελένης Ανδριανοπούλου είναι μέλος της κίνησης πολιτών «Σώστε τις παραλίες της Νάξου»

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!