ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ανησυχίες για νέο καύσωνα

Στην εκτίμηση ότι η Μεσόγειος κινδυνεύει να ζήσει νέους ακραίους καύσωνες μέσα στον Αύγουστο, καταλήγουν επιστήμονες, με βάση προγνωστικά μοντέλα για τον κατά συνθήκη «πιο ζεστό μήνα του έτους». Μετεωρολόγοι και ειδικοί του κλίματος που συμμετέχουν σε  έρευνα του Bloomberg προβλέπουν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές στην Ελλάδα, τη Νότια Ιταλία και την  Ιβηρική Χερσόνησο: 

«Υπάρχει η πιθανότητα για περαιτέρω ακραία ζέστη και ρεκόρ», υποστηρίζει η  Amy Hodgson, επικεφαλής των μετεωρολογικών επιχειρήσεων της Ευρώπης στο Ατμοσφαιρικό G2. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόβλεψη της Samantha Burgess, αναπληρώτριας διευθύντριας  της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο European Center for Medium:«Ενδεχομένως να δούμε  περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο».

Η ζέστη  σε συνδυασμό με την ξηρασία, αυξάνουν, όπως επισημαίνουν, τον κίνδυνο  νέων  καταστροφικών πυρκαγιών. Ο Νότος σύμφωνα με την  Commodity Weather Group, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή.

Στον αντίποδα, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη: «Η καλοκαιρινή ζέστη στην Ιρλανδία έως τις χώρες της Βαλτικής, τη βόρεια Γαλλία και την Πολωνία έχει τελειώσει για φέτος», δηλώνει  ο Tyler Roys, επικεφαλής Ευρωπαίος μετεωρολόγος στην AccuWeather.Το ρεπορτάζ του Bloomberg υπογραμμίζει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα  από τις πλημμύρες στην Ινδία και τις ΗΠΑ έως τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, απειλούν την υγεία και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, με πολλούς ηγέτες πάντως να αρνούνται την υιοθέτηση πιο σκληρών δράσεων,  για την  κλιματική αλλαγή,

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!