ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι συνέπειες των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Οι συχνοί καύσωνες και οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο, εκτός από τον αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία, προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην οικονομία, επισημαίνει το Nationalnews.com. Σύμφωνα με έκθεση της Μοody’s, οι καύσωνες μπορεί να μειώσουν μακροπρόθεσμα την ελκυστικότητα προορισμών όπως η Ελλάδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην εθνική οικονομία, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 38 δις ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 18,5% του ΑΕΠ. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τον αγροτικό τομέα με μείωση της παραγωγής και αύξησης των τιμών σε προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα, εδώ.

Ως έναν εφιάλτη από το μέλλον περιγράφει ο Guardian την επιχείρηση εκκένωσης τουριστικών περιοχών της Ρόδου και της Κέρκυρας, ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές. Οι εικόνες αυτές όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, φέρνουν τον ευρωπαϊκό Νότο πιο κοντά στην οδυνηρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία δεκαετία, σχεδόν 22 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε χρόνο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέχρι το 2050, προβλέπεται ότι 1,2δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν κλιματικoί μετανάστες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αν και ο εκτοπισμός λόγω φυσικών καταστροφών μοιάζει μακρινό σενάριο για τον ανεπτυγμένο κόσμο, οιειδικοί προειδοποιούν ότι «η ζωή μας μπορεί να εκτροχιαστεί για χρόνια, ακόμη και σε κοινωνίες με σχετικά καλούς πόρους», εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!