Συνέντευξη στην Ελένη Σπυρίδη
Ε: Να σταθούμε σε δυο από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές. Στη Ρόδο, η φωτιά έκαιγε τον δασικό πλούτο του νησιού για έντεκα ημέρες. Στη Νέα Αγχίαλο σε μια θεωρητικά «εύκολη» περιοχή σε ότι αφορά στη μορφολογία, η φωτιά και πάλι ξέφυγε με τα γνωστά αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη σας τι δεν πήγε καλά;
Α: Σε κάθε δασική πυρκαγιά ισχύει πλέον ο κανόνας : Δεν επιχειρούμε μέσα στα δάση. Η πυροσβεστική μη γνωρίζοντας πως να μπεί και πώς να βγεί από ένα δάσος, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να προστατεύσει από τα δάση πρώτα, περιορίζεται να "ελέγχει" περιμετρικά τις πυρκαγιές και τοποθετείται μόνο στους δρόμους που έχει άσφαλτο.
Στην Ρόδο δεν έγινε τίποτα διαφορετικό από όσα έγιναν στην Βόρεια Εύβοια, από όσα έγιναν στις φωτιές του 2021, στην καταστροφή της Πάρνηθας το 2007, στις φωτιές της Ηλείας-Αρκαδίας-Μεσσηνίας του 2007 με την εκατόμβη νεκρών και στο έγκλημα στο Μάτι. Χωρίς σχέδιο κατάσβεσης και συντονισμό. Απόλυτη ασυνεννοησία, συνεχείς αναζωπυρώσεις, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε η ελάχιστη αντίληψη για τα δάση, για το ανάγλυφο, για τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές λωρίδες. Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται αγροτικές φωτιές όπως αυτή στη Νέα Αγχίαλο. Όπως η φωτιά στον Κάμπο του ελαιώνα της Άμφισσας του 2021, ή την φωτιά στον Κουβαρά που έκαψε σχεδόν ολόκληρο τον Δήμο Σαρωνικού. Η εικόνα είναι η ίδια: παντελής έλλειψη οργάνωσης.
Ε: Αν η Πολιτεία είχε υιοθετήσει το μοντέλο που προτείνετε, δηλαδή τη συγκρότηση ενός ενιαίου δασικού φορέα με έμφαση στην πρόληψη και υπό την ηγεσία μιας αναμορφωμένης δασικής υπηρεσίας, θα μπορούσε να αποτραπεί η να περιοριστεί σημαντικά η καταστροφή και πως;
Α: Το κλειδί στην απάντηση είναι η διαχείριση των δασών. Ο διαχειριστής ξέρει να επιτηρεί τα δάση με τα υψηλά πυροφυλάκια (που τώρα ρημάζουν) ξέρει που θα σταματήσει να πάρει ανάσες, που θα κάνει υδρομαστεύσεις και θα κατασκευάσει δεξαμενές ανεφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων. Αφαιρεί ξυλώδεις όγκους που χρησιμοποιούνται σε πολλαπλά προϊόντα και στην παραγωγή βιοκαυσίμου κλπ εξασφαλίζοντας και σημαντικά οικονομικά κέρδη με την παράλληλη αναγέννηση του δάσους, ανοίγει δασικούς δρόμους και φυσικά αντιπυρικές λωρίδες.
Οργανώνει τις διαθέσιμες δυνάμεις σε διασπορά μέσα στα δάση για να γίνεται γρήγορα η πρώτη πλήξη. Ακόμα και αν χαθεί η πρώτη πλήξη, όλοι γνωρίζουν που θα δώσουν την μάχη της κύριας γραμμής. Ακόμα και αν χαθεί η κύρια γραμμή, οι δυνάμεις τοποθετούνται στις δευτερεύουσες και τριτεύουσες γραμμές αμύνης.
Ό,τι και να γίνει ακόμα και αν οι φωτιές φτάσουν στα χωριά και στις πόλεις, θα είναι τόσο εξασθενημένες που θα τις σβήνει η Πυροσβεστική γιατί βέβαια κανείς δεν περισσεύει.
Ε: Ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Αν σας ζητούσαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές, τι θα προτείνατε;
Α: Δυστυχώς φέτος θα πάμε όπως είμαστε. Φοβάμαι όμως πως και στο μέλλον, δε θα γίνει τίποτα ουσιαστικό. Νομίζω ότι έχουν δημιουργηθεί πολυδαίδαλοι και αδιαφανείς μηχανισμοί, αλλά και στεγανά στην Πυροσβεστική, τα οποία γέννησαν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Στα τόσα χρόνια ποτέ δεν έγινε ένας οικονομικός απολογισμός για το κόστος της δασοπυρόσβεσης, το οποίο έχω τονίσει, αγγίζει ετησίως το 1,5 δις. ευρώ.