ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Από την Λεγεώνα στην… Βάγκνερ

Το πραξικόπημα στο Νίγηρα δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο επισκεπτήριο της Μόσχας στην Γαλλόφωνη Αφρική.

Οι χώρες της περιοχής έχουν έναν κοινό παρονομαστή,  είναι πρώην γαλλικές αποικίες με την Γαλλία να τις αντιμετωπίζει μέχρι και πρόσφατα ως υπερπόντιες κτήσεις.

Το μονοπώλιο της γαλλικής επικυριαρχίας το αμφισβήτησε ο Καντάφι χωρίς όμως ποτέ να έλθει σε γενικευμένη σύγκρουση με την Γαλλία.

Σήμερα από το Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι και τον Νίγηρα η Βάγκνερ αμφισβητητεί συνολικά την μετά το 1960 επικυριαρχία του Παρισιού στην περιοχή.

Η σύμπλευση της Γαλλίας με τις ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας οδηγεί προφανώς το Κρεμλίνο να θυμίσει στον Μακρόν ότι η Ρωσία κάθε φορά που τα ζωτικά της συμφέροντα απειλούνται από την Δύση μπορεί να απαντήσει  όπου αυτή κρίνει.

Αν αμφισβητείτε ότι η πρώην ΕΣΣΔ είναι αποκλειστική ζώνη επιρροής της Μόσχας, μοιάζει να λέει ο Πούτιν στον Μακρόν, τότε μην περιμένετε από την Ρωσία να σεβαστεί το μονοπώλιο σας στην Γαλλόφωνη Αφρική.

Τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στο Ελιζέ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ευρωπαική  και ατλαντική στήριξη στην προσπάθεια περιφρούρησης της μετααποικιακής γαλλικής επικυριαρχίας.

Πρόσφατα η Ομάδα BRICS απέρριψε την πρόταση Μακρόν για προσχώρηση της Γαλλίας στο γκρουπ. Και δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να μαντέψει κανείς ποια ήταν η στάση της Ρωσίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!