ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Διαίρει και βασίλευε

Η επίσκεψη της Μελόνι στο Λευκό Οίκο θα μπορεί να αποτιμηθεί όχι από την γλώσσα των ανακοινωθέντων αλλά από τις εξελίξεις δηλαδή από το κατά πόσον συνιστά σαφή οριοθέτηση στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων της Ιταλίας με την Κίνα.

Είναι εδώ και καιρό σαφές ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Ε.Ε για να οριοθετήσουν τον ρόλο του Πεκίνου ως εμπορικού εταίρου αλλά και στρατηγικού επενδυτή στην Γηραιά Ήπειρο.

Ο χρόνος θα δείξει αν η Ιταλία θα αποστασιοποιηθεί από την Κίνα η αν η επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν η ολοκλήρωση της διεθνούς αποδοχής της ως κανονικότητας μιας ηγέτη και ενός κόμματος με νεοφασιστικό στίγμα.

Όταν οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ούτε η Πανδημία ούτε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασαν την ευρωπαϊκή στρατηγική του Βερολίνου έδωσαν έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Βρετανία και την Γαλλία και κυρίως αξιοποίησαν το ΝΑΤΟ με τον επιχειρησιακό αυτοματισμό του να εναρμονίζει την διατλαντική σχέση.

Κλειδί για το μέλλον της διατλαντικής σχέσης θα είναι η στάση της Γερμανίας :

-Το Βερολίνο δεν συζητά οριοθέτηση των σχέσεων του με το Πεκίνο μιαεπιλογή το κόστος της οποίας θα ήταν απαγορευτικό με δεδομένη την διάρρηξη της Ειδικής Σχέσης με την Μόσχα που προηγήθηκε.

-Η Γερμανία δεν συζητά αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε από τις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ καθώς σε μια ανεξάρτητη αμυντική ευρωπαϊκή δομή η Γαλλία θα ασκούσε την πρωτοκαθεδρία που ασκεί η Γερμανία στην Ευρωζώνη.

Έτσι παρά την εναντίωση της στις πιέσεις των ΗΠΑ για οριοθέτηση των σχέσεων με την Κίνα, η Γερμανία προτιμά το σημερινό Στάτους Κβο της Διατλαντικής Σχέσης παρά την αναζήτηση ευρωπαϊκής χειραφέτησης υπό την Γαλλία.

Έτη φωτός μοιάζουν να μας χωρίζουν από την Άνοιξη του 2003, όταν οι Σρέντερ και Σιράκ, που συγκρούσθηκαν μετωπικά με τις ΗΠΑ για την επικείμενη εισβολή στο Ιράκ, μαζί με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο άρχισαν διαβουλεύσεις για την αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε.

Ποτέ άλλοτε το σκηνικό στη Γηραιά Ήπειρο δεν ήταν τόσο ευνοϊκό για την εφαρμογή του διαίρει και βασίλευε από πλευράς των ΗΠΑ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!