ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα ατυχές γεγονός

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη  Δικαστική Μεταρρύθμιση του Νετανιάχου «Ατυχές Γεγονός», μια τοποθέτηση που αποδοκιμάζει την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί και χλιαρή αντίδραση.

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών στο Ισραήλ συνεχίζονται και μετά την ψηφοφορία στην Κνεσέτ ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο μελετά τη δυνατότητα θεσμικής αντίδρασης στην περικοπή των αρμοδιοτήτων του.

Και ενώ το Ισραήλ βρίσκεται στην σοβαρότερη εσωτερική κρίση από την ίδρυση του το 1948, οι ΗΠΑ μετά από αδράνεια πολλών χρόνων φέρονται να έχουν επεξεργασθεί συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής με σημείο αναφοράς την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ και ταυτόχρονη δέσμευση του Τελ-Αβίβ ότι δεν θα προσαρτήσει ποτέ την Δυτική Όχθη αλλά θα προσπαθήσει μέσω διαπραγματεύσεων να λύσει το Παλαιστινιακό.

Αν αθροίσουμε τα όσα ζητά ο Μπάιντεν από τον Νετανιάχου με την  αποδοκιμασία του πραξικοπήματος σε βάρος της Δικαιοσύνης από τον Νετανιάχου τότε οι ΗΠΑ ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να αρνηθεί τον εαυτό του εντός και εκτός συνόρων.

Το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι συνάρτηση δύο παραγόντων:

-Υπάρχουν οι προϋποθέσεις το κίνημα των πολιτών να γίνει ταυτόχρονα κίνημα για την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού;

-Θα ασκήσουν πιέσεις οι ΗΠΑ του Μπάιντεν στην πολιτική ηγεσία του Ισραήλ για επίλυση του Μεσανατολικού υπό πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες από ότι στο παρελθόν ο Κάρτερ και ο Κλίντον?

Ένα είναι βέβαιο:  χωρίς αποφασιστική στροφή στο Ισραήλ το αμερικανικό σχέδιο είναι εκ γενετής καταδικασμένο.

Την Ανοιξη του 1992 οι ΗΠΑ ανέτρεψαν την κυβέρνηση Σαμίρ στο Ισραήλ και προκάλεσαν πρόωρες εκλογές που τις κέρδισε ο Ράμπιν.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας αφύπνισε από τον λήθαργο την Ουάσιγκτον και δημιούργησε από ό,τι φαίνεται πολιτική βούληση για συνολική περιφερειακή σταθεροποίηση.

Η βούληση όμως από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται και η δυνατότητα που μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!