ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επιστολή συνδρομητή του KReport: Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση;

… «Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μη ρίχνει άλλο λάδι στη φωτιά: Να μην προωθεί νέες γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, να μην επεκτείνει ακόμη και σήμερα τις υποδομές και τα δίκτυα αερίου, να μην επιτρέπει ακόμη και σήμερα την εγκατάσταση καυστήρων αερίου και πετρελαίου, να μην εγείρει εμπόδια στην εκτέλεση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να μην κωλυσιεργεί στην αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς, διανομής και αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μπορέσει να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του δυναμικού των ΑΠΕ.

«Να αντικαταστήσει το σύνολο του στόλου των κρατικών οχημάτων (από περιπολικά και μοτοσικλέτες μέχρι λεωφορεία) με ηλεκτρικά, να επενδύσει ουσιαστικά στις αστικές συγκοινωνίες μηδενικών ρύπων, να μην επιδοτεί αδιακρίτως την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

«Να μην ασχολείται μόνο με το πόσους τουρίστες θα φέρουμε αλλά και με το αν έχουμε αρκετό νερό για να τους ποτίσουμε και υποδομές διαχείρισης των λυμάτων και απορριμμάτων που αφήνουν πίσω τους, να θέσει αυστηρότατους κανόνες ενεργειακής επάρκειας κτιρίων (επιτρέποντας μόνο την ανέγερση κατοικιών μηδενικών ρύπων, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες) κλπ κλπ .

«Παράλληλα, είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση -όπως και όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου- να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία ολόκληρη για μια ζωή σ’ έναν πλανήτη που γίνεται όλο και πιο εχθρικός. Αυτό σημαίνει υποδομές και σχέδια «ανθεκτικότητας» που θα λαμβάνουν υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους για την γεωργία, την επάρκεια τροφίμων και υδάτινων πόρων, για τη δημόσια υγεία (πανδημίες) για τις υποδομές. Υπάρχουν σχετικές μελέτες και καλές πρακτικές, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. 

«Τέλος, απαιτείται δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής στην υπερθέρμανση του πλανήτη και της μετάβασης στην οικονομία μηδενικών ρύπων.

«Δεν αρκεί να λέμε ότι «είμαστε σε πόλεμο» με τη φωτιά ή την κλιματική αλλαγή. Όταν είσαι σε πόλεμο κινητοποιείς τον κρατικό μηχανισμό αλλά και την κοινωνία σε παλλαϊκή άμυνα. Αλλιώς, είτε λες αερολογίες, είτε σε αυτόν τον πόλεμο είσαι με τον εχθρό». 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!