ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ολίγον… κανονικότητα !

Αποτελεί η Εναλλακτική για την Γερμανία μέρος της πολιτικής κανονικότητας της χώρας;

Αν πάρουμε κατά γράμμα την άποψη του ηγέτη της CDU, Μερτς,  η απάντηση είναι θετική σε ότι αφορά το επίπεδο δήμων και περιφερειών αλλά αρνητική στο επίπεδο των ομόσπονδων κρατιδίων και της κεντρικής πολιτικής σκηνής!

Ο Μέρτς επιχειρεί στο όνομα των τοπικών πολιτικών ιδιαιτεροτήτων να νομιμοποιήσει την ενδεχόμενη συνεργασία της CDU-CSU με την AfD στους πρώτους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ψηφοθηρικό τυχοδιωκτισμό χωρίς προηγούμενο που επιχειρεί να κρατήσει κάποια προσχήματα εν πλήρη επίγνωση ότι ανοίγει ο δρόμος για την συνεργασία Δεξιάς-Ακροδεξιάς σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων.

Με την πρόταση του και μόνον, ο Μερτς πιστοποιεί ότι η Εναλλακτική είναι κανονικότητα και έτσι αποενοχοποιεί τους ψηφοφόρους που θα δίσταζαν να ψηφίσουν  ένα εξτρεμιστικό κόμμα.

Οι διαχωρισμοί της δυνητικής συνεργασίας σε επίπεδα, δεν είναι ανακάλυψη του Μερτς αλλά βιωμένη εμπειρία, πρώτα με τους Πράσινους στην δεκαετία του ‘80 και στην συνέχεια με το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (την μετέπειτα Linke)  στην δεκαετία του ‘90.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για χρόνια το SPD συνεργάζεται με την Linke σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων  αλλά όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο ελιγμός του Μερτς είναι επικίνδυνος, γιατί για πρώτη φορά μετά το 1945 η άκρα Δεξιά προβάλλει σήμερα ως συνεταίρος της Δεξιάς στην διοίκηση των Δήμων, αύριο στην διακυβέρνηση των Ομόσπονδων Κρατιδίων και μεθαύριο στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!