ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το Ισραήλ και το όραμα μιας δημοκρατικής όασης

Η Βουλή του Ισραήλ ψήφισε χθες το νομοσχέδιο του Νετανιάχου που απειλεί με χειραγώγηση την Δικαιοσύνη, αγνοώντας τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες, που είχαν συμμετοχή και διάρκεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Από την ίδρυση του το 1948, το Ισραήλ λειτούργησε για τους πολίτες του ως το πιο δημοκρατικό αν όχι το μόνο δημοκρατικό κράτος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην πλειοψηφία τους οι πρώτοι Σιωνιστές που άρχισαν να μεταναστεύουν από την Τσαρική Ρωσία στην Παλαιστίνη στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μέλη σοσιαλδημοκρατικών κόμματων και οργανώσεων και έβλεπαν το μελλοντικό κράτος που θα δημιουργούσαν όχι μόνον σαν εθνική εστία αλλά και σαν όαση δημοκρατίας.

Από  των Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967 μέχρι και σήμερα το Ισραήλ προσπαθούσε να περιφρουρήσει τον ιδρυτικό δημοκρατικό του χαρακτήρα και ταυτόχρονα να εφαρμόζει μια σκληρή κατασταλτική πολιτική στα κατεχόμενα όπου η συνεχής εγκατάσταση εποίκων απειλεί την δημοκρατική ταυτότητα του Ισραήλ.

Η εικόνα αλλάζει.

Το νομοσχέδιο του Νετανιάχου είναι ασύμβατο με την ιστορία του Ισραήλ καθώς θίγει το συγκριτικό πλεονέκτημα του εβραϊκού κράτους ως της μόνης δημοκρατικής χώρας στην περιοχή.

Σε λίγα χρόνια, ο αραβικός πληθυσμός του Ισραήλ και των Κατεχομένων θα είναι η πλειονότητα και τότε, αυτοί που αρνούνται τη λύση των δύο κρατών, οδηγούν τα πράγματα στην καθιέρωση καθεστώτος πολιτών β’ κατηγορίας για τους Παλαιστίνιους.

Με την εκτελεστική εξουσία ανεξέλεγκτη, τη Δικαιοσύνη χειραγωγούμενη και με καθεστώς απαρτχάιντ για τους Παλαιστινίους που θα αποσύρονται το βράδυ στα Μπαντουστάν, το Ισραήλ του Νετανιάχου θα προβάλλει ως κακέκτυπο  του οράματος του ιδρυτή του Σιωνιστικού Κινήματος Τέοντορ Χετσλ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!