ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Το ακριβότερο ευρώ

 

 

Από μια άποψη η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του ενιαίου νομίσματος, απέναντι στα νομίσματα των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης. Ειδικά απέναντι στο γιουάν πλησιάζει το υψηλότερο των τελευταίων 3 ετών, κάνοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές λιγότερο ελκυστικές, σε μια εποχή που και οι δύο οικονομίες αντιμετωπίζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων, αν η ισοτιμία αρχίσει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Θεωρούν βέβαιη την αύξηση κατά 0,25 της μονάδας στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά περιμένουν τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να σχηματίσουν εικόνα για τις πιθανές εξελίξεις τον Σεπτέμβριο.

Σημαντικά στοιχεία που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Σήμερα το PMI Γαλλίας, Γερμανίας και Ευρωζώνης όπου αναμένεται επιβράδυνση, αύριο ο δείκτης προσδοκιών του γερμανικού IFO και την Παρασκευή το γαλλικό ΑΕΠ β’ τριμήνου. 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!