Οι χθεσινές εκλογές στην Ισπανία δεν επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν μεγάλη ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά δικαίωσε και την απόφαση του Πρωθυπουργού Σαντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε η ήττα να είναι διαχειρίσιμη.
Η χώρα έχει ζήσει πολλές εναλλαγές στην εξουσία μεταξύ Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος, αλλά σε αυτές τις εκλογές, για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975, η Ακροδεξιά Vox ετοιμαζόταν να συγκυβερνήσει με το Λαϊκό Κόμμα.
Ωστόσο, η Ακροδεξιά είχε χθες απώλειες σε ποσοστά και έδρες.
Το εκλογικό αποτέλεσμα πάντως δεν καταγράφει την σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος και της Vox που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις .
Έτσι η Ισπανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκλίνει προς την Ιταλία όπου η Δεξιά αλλά και η Ακροδεξιά αποτελούν τις συνιστώσες ενός πόλου του πολιτικού συστήματος, που όχι μόνον θεωρείται μέρος της δημοκρατικής κανονικότητας αλλά προτείνεται από την Μελόνι ως εκλογική στρατηγική όλων των εκφάνσεων της Δεξιάς στην Ε.Ε, με στόχο την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στις Ευρωεκλογές του 2024.
Άλλωστε το έντονο ενδιαφέρον της Μελόνι και η παρουσία της στην Μαδρίτη επιβεβαιώνουν το ευρωπαϊκό διακύβευμα των εκλογών στην Ισπανία.
Η επανεμφάνιση της Ακροδεξιάς στην Ισπανία σίγουρα θα ευνοήσει τους ακραίους εθνικιστές στην Καταλονία και την χώρα των Βάσκων.
Η Ισπανία πριν από λίγα χρόνια έδινε την εικόνα μιας κοινωνίας, που βαθιά συμπιεσμένη από την σκληρή και άκαμπτη δημοσιονομική πολιτική, έμοιαζε να θέλει να απορρίψει και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και να οικοδομήσει έναν νέο δικομματισμό με τους Podemos και τους Ciudadanos.
Η άρνηση των Σοσιαλιστών να συγκυβερνήσουν με το Λαϊκό Κόμμα από ότι απεδείχθη προστάτευσε τον παραδοσιακό δικομματισμό από τους αμφισβητίες εναλλακτικούς.
Οι Σοσιαλιστές επένδυσαν στην αποστροφή που προκαλεί σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας η εποχή του Φράνκο. Μια συνταγή που δεν εξασφαλίζει την επιστροφή στην εξουσία, καθώς αυτή προϋποθέτει εναλλακτική ατζέντα κυβερνητικής διαχείρισης με άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών.