Το κλείσιμο της Ακρόπολης λόγω καύσωνα έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η τουριστική βιομηχανία της Μεσογείου σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καύσωνες επηρεάζουν καθοριστικά τους περισσότερους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Μελέτη του πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ υπολόγισε σε 16 τρισ. δολ. το οικονομικό κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία 21 χρόνια.
Οι ακραίες θερμοκρασίες μειώνουν ριζικά την παραγωγικότητα. Οι άνθρωποι εργάζονται πιο αργά, αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους και τα ατυχήματα πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, μέχρι το 2030, το 2% των ωρών εργασίας θα χάνεται λόγω ζέστης.
Οι κλάδοι που απειλούνται περισσότερο από καύσωνες
Κατασκευές: Επηρεάζεται η παραγωγή των εργαζομένων αλλά και τα υλικά. Τα μέταλλα παραμορφώνονται, ενώ το τσιμέντο δουλεύεται πιο δύσκολα επειδή στεγνώνει γρηγορότερα και γίνεται λιγότερο ανθεκτικό. Επιπλέον κίνδυνος είναι οι ρήτρες για καθυστερημένη παράδοση έργων.
Βιομηχανία: Εργοστάσια και αποθήκες δεν έχουν κατασκευαστεί για αυξημένες θερμοκρασίες. Οι εργαζόμενοι αποδίδουν λιγότερο και τα μηχανήματα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά ή φθείρονται ταχύτερα. Μεγαλώνει ο κίνδυνος έλλειψης νερού που είναι απαραίτητο στη βιομηχανία για ψύξη ή στις ποτάμιες μεταφορές.
Υποδομές: Η ακραία ζέστη μειώνει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής έργων όπως οι σιδηροδρομικές γραμμές και τα αεροδρόμια, ενώ μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση γεφυρών και φθορά δρόμων.
Αγροτικός τομέας: Μειώνεται η παραγωγή, προκαλείται άνοδος τιμών και διατροφική ανασφάλεια. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ η μειωμένη παραγωγή καλαμποκιού κοστίζει 720 εκατ. δολ. ετησίως και αναμένεται να φτάσει το 1,7 τρισ. δολ. μέχρι το 2030.
Ασφάλειες: Οι αποζημιώσεις για απώλειες σχετικές με την κλιματική αλλαγή (π.χ. απώλειες σοδειάς ή περιουσίας από δασικές πυρκαγιές) έφτασαν την περίοδο 2019-2022 τα 46,4 δισ. δολ., από 29,4 δισ. δολ. την προηγούμενη πενταετία.
Προσαρμογή και αποτροπή
Η μεγαλύτερη πρόκληση για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις είναι η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες. Κάποιες εταιρείες εφαρμόζουν μέτρα άμεσης αντιμετώπισης, όπως ο ψεκασμός ζώων και εργαζομένων για δροσιά και η αλλαγή των ωραρίων εργασίας, από τις ζεστές ώρες της μέρας στη δροσερότερη νύχτα. Κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στον προγραμματισμό έργων για να αποτρέπεται η απώλεια υλικών (π.χ. σίδηρος) όταν αναμένεται παρατεταμένη περίοδος καύσωνα.
Η προσαρμογή αναμένεται να είναι βασικό θέμα στις διαπραγματεύσεις της COP28, τον Νοέμβριο στο Ντουμπάι. Εκεί οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει να συμφωνήσουν τρόπους χρηματοδότησης των φτωχών, κυρίως του νότου, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.