Οι σοδειές των σπαρτών, η παραγωγή φρούτων και γαλακτοκομικών δέχονται πιέσεις από τους καύσωνες σε όλο τον πλανήτη, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ. Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι μόνο η μία από τις απειλές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.
Η Ινδία, κορυφαία εξαγωγός ρυζιού, απαγόρευσε κάποιες εξαγωγές για να προστατεύσει τις εγχώριες τιμές που αυξήθηκαν κατά 9%. Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για ουκρανικές εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον το El Niño υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Νότιας Αμερικής, ενώ έχει ήδη μειωθεί και απειλείται περαιτέρω η παραγωγή σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, από καύσωνες, ξηρασία, υπερβολικές βροχές και πλημμύρες.
Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία βρίσκονται στο υψηλότερο των δύο ετών, καθώς οι έμποροι δημιουργούν αποθέματα ενώ στη νότια Ευρώπη έχει ήδη καταστραφεί μέρος της σοδειάς φρούτων και λαχανικών. Μόνο στην Ιταλία, οι απώλειες που αποδίδνται στις καιρικές συνθήκες, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.
Επάρκεια υπάρχει για τα σιτηρά, χάρη σε παραγωγές ρεκόρ σε Βραζιλία και Ρωσία, αλλά η κατάρρευση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας προκαλεί ανησυχίες. Στις ΗΠΑ, όμως, το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι η παραγωγή σιταριού θα είναι μειωμένη κατά 16%.
Με αυτές τις συνθήκες όλοι οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι οι διεθνείς τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.