ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αχαρτογράφητη η ναρκοθετημένη περιοχή;

Είναι το 2024 για τις ΗΠΑ αχαρτογράφητη περιοχή  με τις δικαστικές εκκρεμότητες του Τραμπ σε τροχιά  μετωπικής σύγκρουσης με την ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας; Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα ήθελε οι δίκες του Τραμπ να προσδιορισθούν όσο πιο νωρίς γίνεται ενώ ο πρώην αλλά και επίδοξος νέος πρόεδρος θα ήθελε να αναβληθούν για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Ο προσδιορισμός της δίκης για την υπεξαίρεση διαβαθμισμένων εγγράφων του Λευκού Οίκου από τον Τραμπ για τις 20.5.2024 δηλαδη μετά τον κύριο όγκο των προκριματικών, ναρκοθετεί προκαταβολικά την πολιτική σταθερότητα  καθώς ο πρώην πρόεδρος και οι οπαδοί του δεν πρόκειται να αποδεχτούν ως νόμιμη τυχόν επανεκλογή του Μπαιντεν.

Σύμμαχοι και φίλοι, αντίπαλοι και εχθροί των ΗΠΑ, αμήχανοι και εμβρόντητοι γνωρίζουν ότι η εσωστρέφεια και περιχαράκωση των ΗΠΑ σε όλη την διάρκεια του 2024 θα περιπλέξει την αναζήτηση πολιτικού συμβιβασμού  στην Ουκρανία αλλά την προώθηση της  διαμόρφωσης ενός πλαισίου διαχείρισης των διμερών σχέσεων με την Κίνα ώστε ο σημερινός ανταγωνισμός να μην διολισθήσει σε σύγκρουση.

Εξυπακούεται ότι η  προεκλογική νέα κορύφωση της εσωτερικής κρίσης στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να εκτονωθεί μετά την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου του 2024.

Το 2020 ο Τραμπ έπεισε ένα ετερόκλητο σύνολο ακροδεξιών εξτρεμιστών ότι το σύστημα τους έκλεψε την ψήφο. Σήμερα η προεκλογική εκστρατεία του 2024  προβάλλει ναρκοθετημένη  από τις δικαστικές εκκρεμότητες του Τραμπ με απρόβλεπτες  παρενέργειες στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Όταν την άνοιξη του 1917 ο πρόεδρος Ουίλσον αποφάσισε να εμπλέξει τις ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο  και στη συνέχεια στην αναζήτηση της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων, ουδείς μπορούσε να φαντασθεί ότι τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1920, η Γερουσία των ΗΠΑ θα απέρριπτε την Συνθήκη των Βερσαλλιών και θα δρομολογούσε την επιστροφή της χώρας στον απομονωτισμό, σε μια κλασική περίπτωση  όπου εσωτερικές ισορροπίες και συσχετισμοί ακυρώνουν την διεθνή αξιοπιστία μιας Μεγάλης Δύναμης.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!