ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Εκλογική χρονιά το 2023 για την Ευρώπη

Ισπανία, 23/7: Άνετη νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις αυριανές πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Για να σχηματίσει κυβέρνηση θα χρειαστεί οπωσδήποτε να συνασπιστεί με το ακροδεξιό Vox αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν περισσότερους βουλευτές από τον πιθανό κεντροαριστερό συνασπισμό των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Σάντσεθ και της αριστερής πλατφόρμας Sumar.

Σλοβακία, 30/9: Στις πρόωρες εκλογές που προκάλεσε η κατάρρευση της δεξιάς κυβέρνησης τον Μάιο, τα δύο κεντροαριστερά κόμματα, Smer και Hlas, αναμένεται να πάρουν από περίπου 18%. Ρυθμιστής θα είναι το κεντρώο «Προοδευτική Σλοβακία», που δημοσκοπικά βρίσκεται στο 14%. Το Smer αντιτίθεται σε μετανάστευση από μη Ευρωπαίους και είναι επιφυλακτικό στη στήριξη της Ουκρανίας.

Λουξεμβούργο, 8/10: Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία. Είναι πιθανό πρώτο κόμμα να αναδειχθούν οι Σοσιαλδημοκράτες και να αποσπάσουν την πρωθυπουργία από το Δημοκρατικό Κόμμα, σε νέο συνασπισμό με τους Πράσινους.

Πολωνία: Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία αλλά οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο. Το συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα PiS του πρωθυπουργού Κατσίνσκι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό 35%, 8 μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα του 2019. Η αντιπολιτευόμενη, πολυσυλλεκτική «Συμμαχία Πολιτών» του Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται στο 33%, 5 μονάδες πάνω από το 2019. Καθοριστική θα είναι η στάση του κεντρώου «Τρίτου Δρόμου» (10%) και της συμμαχίας «Η Αριστερά» (8%).

Ολλανδία, 22/11: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στην κεντροαριστερή συμμαχία Εργατικών και Πράσινων, το Αγροτικό Κόμμα και το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Κανένα από τα τρία δεν φαίνεται να εξασφαλίζει πάνω από 20%.

Περιφερειακές εκλογές θα γίνουν στη Νορβηγία (11/9), στα γερμανικά κρατίδια Βαυαρίας και Έσσης (8/10), στην Ελλάδα (8 και 15/10), στις ιταλικές περιφέρειες Τρεντίνο και Άλτο Άντιτζε (22/10) και στην αυτόνομη πορτογαλική Μαδέιρα μέσα στον Οκτώβριο.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!