Οι περισσότερες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να αγνοούν την κλιματική αλλαγή και άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές. Εξ ίσου αδύνατο είναι να αγνοούν το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του Νότου. Όσο παραμένουν αυτές οι διαφορές, οι φτωχοί θα συνεχίσουν να κινούνται προς Βορρά, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για φτωχούς που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους ώστε να κάνουν τη δουλειά που δεν θέλουν πλέον οι «ντόπιοι», στις αναπτυγμένες χώρες. Καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικές μεταναστευτικές πολιτικές, που να ικανοποιούν αυτή την ανάγκη, το κενό το καλύπτουν οι διακινητές.
Πρόσφατη μελέτη του Brookings Institution έδειξε ότι στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε έλλειμμα 2,4 εκατ. εργαζομένων μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2022. Μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δουλεύουν όσο πριν, και έτσι δημιουργείται επιπλέον κενό 2,4 εκατ. ανθρώπων. Οι ελλείψεις στις αγορές εργασίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα συνεχιστούν όσο οι δείκτες γονιμότητας παραμένουν χαμηλοί και μεγαλώνει η μέση ηλικία των κατοίκων τους.
Πολλές από τις κενές θέσεις εργασίας είναι σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι οικιακές εργασίες, η υγειονομική περίθαλψη και η φιλοξενία. Εφόσον οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να τις καλύψουν, είναι λογικό να τις προσφέρουμε σε πρόθυμους εργατικούς μετανάστες. Δεν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι μια υγιής οικονομική πολιτική, ειδικά σε μια περίοδο όπου υπάρχουν ελλείψεις στις αγορές εργασίας.
Μια καλά σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική που να επιτρέπει την ελεγχόμενη είσοδο πρόθυμων εργαζομένων και να βοηθά στην ενσωμάτωσή τους στις χώρες υποδοχής, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στις αγορές εργασίας. Ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην πρόληψη ανθρωπιστικών τραγωδιών, που προκαλούνται από την ξεδιάντροπη εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων από διακινητές. Αλλά για να γίνει αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις επόμενες εκλογές και το στενό κομματικό τους συμφέρον.
Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειωθούν οι τεράστιες ανισορροπίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία. Η μείωση της παγκόσμιας ανισότητας είναι απαραίτητη για ένα βιώσιμο μέλλον.