ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μεταξύ στασιμότητας και ακινησίας

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου κατέγραψε από την αρχή της ουκρανικής αντεπίθεσης, ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν καταλάβει 550 τετραγωνικά χιλιόμετρα ισοφαρίζοντας έτσι την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων το τελευταίο εξάμηνο.

Πρόκειται για μια εικόνα του πεδίου της μάχης στην οποία δεν ταιριάζει ο χαρακτηρισμός της στασιμότητας, αλλά η διαπίστωση ότι πρόκειται για μια ακινησία με βαρύτατα φόρο αίματος και για τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Η παραπάνω κατάσταση πραγμάτων προκαλεί αμηχανία για το κατά πόσον δείχνει τα όρια των δυνατοτήτων των δύο πλευρών ή επιλογή μιας  οριοθετημένης σύγκρουσης και από τις δυο αντίπαλες πλευρές.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας προαναγγέλθηκε για πρώτη φορά πέρσι το φθινόπωρο αμέσως μετά την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων που πολιορκούσαν το Χάρκοβο.

Με τα σημερινά δεδομένα και για το ορατό μέλλον δεν διαφαίνεται μια αποφασιστική ανατροπή της κατάστασης στα πεδία των μαχών, χωρίς πολιτικές αποφάσεις στην Μόσχα και στην Ουάσιγκτον για συνολική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η στασιμότητα στο πεδίο της μάχης αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τις δυνάμεις που στηρίζουν την πολεμική του προσπάθεια.

Με αλλά λόγια μια νέα πολύμηνη προετοιμασία αντεπίθεσης θα πρέπει να αποκλείεται.

Αργά αλλά σταθερά, και παρά την σκληρή ρητορική των δύο αντίπαλων πλευρών διαμορφώνονται οι συνθήκες για αναζήτηση πολιτικής επίλυσης της σύγκρουσης.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!