Όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, οι τιμές έμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Οι διεθνείς αγορές περίμεναν ότι το Κρεμλίνο δεν θα συμφωνούσε. Οι εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας είχαν ήδη λιγοστέψει από τον Μάιο, όταν η Ρωσία άρχισε να εμποδίζει τα πλοία να δέσουν στο λιμάνι του Πιβντένι, απ’ όπου περνούσε το ένα τρίτο των θαλάσσιων εξαγωγών της Ουκρανίας.
Ακόμα και έτσι, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές θα είναι περιορισμένες. Η προσφορά σιτηρών είναι μεγάλη, ύστερα από σοδειές-ρεκόρ σε Αυστραλία, Ρωσία και Καναδά. Τα αποθέματα, που μειώνονταν επί χρόνια, μάλλον θα αυξηθούν φέτος. Τις ποσότητες που δεν θα εξάγει η Ουκρανία αναμένεται τις καλύψει η Βραζιλία.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτεί η Ουκρανία. Η μεταφορά σιτηρών με τρένα ή με ποταμόπλοια είναι πολύ ακριβότερη και θα αναγκάσει τους Ουκρανούς αγρότες να μειώσουν τις τιμές τους. Έτσι θα αποθαρρυνθεί η σπορά για νέες σοδειές, ενώ η Ουκρανία ήδη παράγει 35%-40% λιγότερο απ’ ότι πριν από τον πόλεμο.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μειωθεί η συμμετοχή της Ουκρανίας, που κάλυπτε το 10% της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών και 10-15% του καλαμποκιού. Αυτό μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα. Πέρσι η καταστροφή αποτράπηκε, χάρη στις ουκρανικές εξαγωγές και τις σοδειές-ρεκόρ σε άλλες χώρες. Κάποια από τις επόμενες χρονιές μπορεί να λείπουν και τα δύο.