ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι ΗΠΑ και η συμφωνία με το Ιράν

Πριν από μερικούς μήνες υπήρχε σχετική αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο την αναβίωση της συμφωνίας για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Σήμερα, με δεδομένο ότι το 2024 είναι μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, φαίνεται ολοένα περισσότερο δύσκολη η αναβίωση αυτής της συμφωνίας -που την είχε καταγγείλει το 1918 ο Τραμπ.

Η εκλογή Μπαιντεν το 2020 είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για εκκαθάριση εκκρεμοτήτων και συνολική προσέγγιση των δύο πλευρών. Ο διπλωμάτης Ουίλιαμ Μπερνς που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις μυστικές συνομιλίες των ΗΠΑ με το Ιράν, στο Ομάν, το 2013, είναι σήμερα επικεφαλής της CIA. Αλλά βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο, οι ΗΠΑ να μοιάζουν να έχουν χάσει την αποφασιστικότητα που είχαν την περίοδο 2013-5. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι χώρες της περιοχής μοιάζουν να την έχουν προεξοφλήσει.

Το Ισραήλ που στην περίοδο 2013-5 είχε κινήσει γη και ουρανό για να ματαιώσει την προσέγγιση  ΗΠΑ-Ιράν αυτή την φορά υιοθέτησε δημόσια συμπεριφορά χαμηλών τόνων. Η προεξόφληση της συμφιλίωσης ΗΠΑ-Ιράν οδήγησε την Σαουδική Αραβία σε προσέγγιση με την Τεχεράνη σε πρώτη φάση με την μεσολάβηση του Ιράκ και σε δεύτερη με την  Κίνα που οδήγησε στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Σήμερα ο Άσαντ επισκέπτεται  την Σαουδική Αραβία, και το Ιράν μαζί με την Ρωσία μεσολαβούν για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων της Άγκυρας με την Δαμασκό.

Οι ΗΠΑ παραμένουν εκκωφαντικά απούσες σε μια περιοχή που άλλαξε στην σκιά μιας προσδοκίας που δεν υλοποιήθηκε, της προσέγγισης με το Ιράν.

  

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!