Πριν από 3 μήνες φαινόταν ότι η κινεζική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει από το lockdown της πανδημίας. Η εσωτερική κατανάλωση είχε τονωθεί και οι εξαγωγές αυξάνονταν. Τώρα, όμως, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη, οι εξαγωγές -βασική κινητήρια δύναμη της κινεζικής οικονομίας- περιορίζονται ραγδαία και η πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων προκαλεί μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Το Πεκίνο αντιδρά δείχνοντας προθυμία για διπλωματικό διάλογο με τους διεθνείς γεωπολιτικούς ανταγωνιστές του (κυρίως με τις ΗΠΑ) αλλά οι γεωπολιτικές επιλογές της θα έχουν μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθειά της για προσέγγιση.
Το οικονομικό διακύβευμα για την Κίνα είναι μεγάλο. Δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Κίνα εξαρτώνται από το παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων της σε άλλες χώρες είναι τουλάχιστον τριπλάσιες από τις εισαγωγές και οι κρίσιμοι εμπορικοί δεσμοί δεν περιορίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η στήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Οι εξαγωγές της Κίνας προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 14,2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το 2022.
Οι χώρες της Βαλτικής -όλες ιδιαίτερα εχθρικές προς τη Ρωσία- έχουν εγκαταλείψει τη διπλωματική πρωτοβουλία της Κίνας για συνομιλίες με την Ανατολική Ευρώπη. Η Λιθουανία ανέπτυξε στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν και η Κίνα αντέδρασε μειώνοντας δραστικά το εμπόριο και με τις τρεις χώρες της Βαλτικής, σταματώντας σχεδόν όλες τις εισαγωγές από τη Λιθουανία. Αυτό εξόργισε την υπόλοιπη ΕΕ.
Η Κίνα προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να αποκαταστήσει τους δεσμούς που φθάρηκαν από τις στενές της σχέσεις με τη Ρωσία. Εκεί εντάσσεται η πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων ανώτατου επιπέδου με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ίσως είναι πολύ αργά. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία εξέδωσε μια «νέα εθνική στρατηγική», όπου ζητά τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα και προτρέπει το Πεκίνο να μη χρησιμοποιεί την οικονομική του ισχύ σε γεωπολιτικά θέματα.
Η Κίνα χρησιμοποίησε συχνά τα τελευταία χρόνια την εμπορική της ισχύ απέναντι σε άλλες χώρες για να τις πείσει να αποδεχτούν τις πολιτικές της. Αυτό έκανε με την Αυστραλία, απαγορεύοντας τις εισαγωγές προϊόντων της στην Κίνα, όταν πρότεινε διεθνή έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του Covid. Πολλές από τις απαγορεύσεις άρθηκαν όμως προσφάτως, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας της για αποκατάσταση σχέσεων, υπό την πίεση των οικονομικών στοιχείων.