ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Guardian: Σύγκρουση Μελόνι – ιταλικής δικαιοσύνης

Μια ανοιχτή σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση Μελόνι και την ιταλική δικαιοσύνη, εν μέσω εισαγγελικών ερευνών οι οποίες  αφορούν ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος. Όπως σημειώνει ο Guardian, η διαμάχη κλιμακώθηκε μετά την διαρροή υπομνήματος του πρωθυπουργικού γραφείου, στο οποίο γίνεται λόγος για «απόπειρα αριστερών δικαστών να ανατρέψουν την κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές».

Η αντιπαράθεση Μελόνι - δικαστών ξεκίνησε όταν η εισαγγελία του Μιλάνου διέταξε έρευνα σε βάρος της υπουργού Τουρισμού για οικονομικές ατασθαλίες στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Η υπουργός αρνήθηκε ότι βρίσκεται υπό έλεγχο, ωστόσο δικαστικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ξεκίνησαν έρευνες για ψευδή λογιστικά στοιχεία και μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους των εταιρειών της.

Μία ακόμη υπόθεση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, αφορά στον γιο του προέδρου της Άνω Βουλής Ignazio La Russa, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό.  

«Το δικαστικό σώμα επιτίθεται στο Σύνταγμα», δήλωσε πρόσφατα στέλεχος του κόμματος Μπερλουσκόνι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των δικαστών για ψευδείς κατηγορίες εναντίον τους που  υπονομεύουν το αίσθημα δικαίου.

«Το να το κάνεις αυτό απλώς και μόνο επειδή ένας δικαστής κάνει τη δουλειά του συνειδητά και ασχολείται με μια υπόθεση που τυχαίνει να αφορά έναν πολιτικό… σημαίνει απονομιμοποίηση του δικαστικού σώματος», δήλωσε στο Rai Radio 1 ο Salvatore Casciaro, γραμματέας συνδικάτου δικαστών.

‘Όμως το μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τη δικαιοσύνη έχει μεγαλύτερο βάθος και αφορά στην προωθούμενη δικαστική μεταρρύθμιση, στην οποία μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται διάταξη που καταργεί το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Κάρλο Σόργκι, ένας συνταξιούχος δικαστής, σχολίασε: «Είναι αναπόφευκτο αυτή η δεξιά κυβέρνηση, που δεν βρίσκεται εντός των νομικών παραμέτρων, να συγκρουστεί με αυτούς που πρέπει να επιβάλλουν το Νόμο. Όταν εμφανίζεται μια υπόθεση εναντίον ενός δικού τους αισθάνονται ενοχλημένοι. Είναι παράλογο, αλλά στην πραγματικότητα επιτίθενται στους δικαστές επειδή θέλουν να αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαιοσύνη».

Η Elly Schlein, η ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, επέκρινε τη Μελόνι για αθέμιτες   τακτικές: «Είναι απολύτως απαράδεκτο σε ένα δημοκρατικό σύστημα, αντί να απαντά στις σοβαρές κατηγορίες, να πυροδοτεί μια επικίνδυνη σύγκρουση μεταξύ των θεσμών, διαρρέοντας σημείωμα με εκφοβιστικούς τόνους προς το δικαστικό σώμα».

Πλέον το  ερώτημα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να κορυφωθεί η αντιπαράθεση, λέει στον Guardian ο πολιτικός αναλυτής Francesco Galietti και αν θα μπορούσε, όπως επισημαίνει, να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!