Συμβιβασμός που πιστοποιεί αδυναμία του Πούτιν να συντρίψει τους επίδοξους πραξικοπηματίες η στέρηση εξόδου από το στρατόπεδο με δεσμοφύλακα τον Λουκασένκο; Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα από την Μόσχα στο τέλος του ψυχοδράματος της 23.6.23 που ξεκίνησε σαν πραξικόπημα στον αυτοκινητόδρομο Ροστόφ –Μόσχας για να καταλήξει στο τέλος της μέρας σε επιστροφή στην αφετηρία.
Ακολούθησε το μυστήριο Πριγκόζιν που ούτε αυτός ούτε οι άνδρες της Βάγκνερ εντοπίσθηκαν στον τόπο «κράτησης» τους δηλαδή στην Λευκορωσία. Ώσπου χθες το Κρεμλίνο έσπασε την σιωπή του για να μας πληροφορήσει ότι έξη μέρες μετά από το «Πραξικόπημα-Ραλι» ο Πούτιν και ο Πριγκόζιν συναντήθηκαν μαζί με διοικητές μονάδων και αποφάσισαν την ανακύκλωση της Βάγκνερ και πιο συγκεκριμένα όλων όσοι πήραν μέρος στην προέλαση προς την Μόσχα.
Το πρώτο και ίσως και μοναδικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι οι συνιστώσες της παραεξουσίας αλλά και της εξουσίας αλλά και το Κρεμλίνο ζουν σε μια κατάσταση ισορροπιών τρόμου την οποία ουδείς αποτολμά να διαταράξει.
Η καλή εκδοχή είναι ότι τόσο οι Σοιγκού- Γκεράσιμοφ όσο και ο Πριγκοζιν δεν θέλουν να αμφισβητήσουν τον ηγεμονικό επιδιαιτητικό ρόλο του Κρεμλίνου. Η κακή εκδοχή είναι ότι η ανυπαρξία θεσμικής νομιμότητας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή οι συγκρουόμενες φατρίες να στείλουν σπίτι του τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο αλληλοσπαραγμός των φατριών έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ούτε ο Πούτιν , ούτε οι Σοιγκού-Γκεράσιμοφ, ούτε ο Πριγκόζιν θα αναλάμβαναν την ευθύνη για μια εμφύλια αιματοχυσία που θα έκανε δώρο στο Κίεβο την επιτυχία της αντεπίθεσης που έχει αποτελματωθεί.