ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Βίλνιους, η Σύνοδος του Ερντογάν;

Χθες Κυριακή ο Ερντογάν έδωσε την αίσθηση, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ότι κυριαρχεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, πριν καν αυτή αρχίσει!

Πρώτον, Μπάιντεν-Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και  συμφώνησαν να συναντηθούν  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους. Είναι βέβαιο ότι το τηλεφώνημα διαμηνύει ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται σκληρά μέχρι το τέλος.

Δεύτερον, μετά την απαρίθμηση των θεμάτων της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών προκύπτει, από ότι φαίνεται ότι ο Ερντογάν συνδέει την άρση του βέτο για την  ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και με το ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε –Τουρκίας.

Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτικό τακτικισμό της τελευταίας στιγμής, αλλά για πραγματικό όρο, τότε είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ομοφωνία στην Ε.Ε αλλά επιπλέον θα υπάρξουν τριβές και αντιπαραθέσεις  στην Διατλαντική Σχέση.

Τούτων λεχθέντων η Ουάσιγκτον στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της δεν φαίνεται να ανησυχεί για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τον Μπλίνκεν σε πρόσφατες δηλώσεις του να  μιλά για χρονικό ορίζοντα λίγων εβδομάδων.

Επί πλέον η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η προσδοκία ότι στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους θα συμφωνηθούν βήματα για περαιτέρω αποκλιμάκωση των εντάσεων, δείχνουν ότι η  Άγκυρα μάλλον προσπαθεί  με τις νέες απαιτήσεις από την Ε.Ε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για συνολική αναδίπλωση- απέναντι στις ΗΠΑ και την Δύση.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!